Центърът за деца с аутизъм в Плевен навърши 3 години

20.09.2021 13:16

В Плевен единственият център за деца с аутизъм в Северна България днес навърши три години от създаването си. Празникът уважиха областният управител Марио Тодоров, неговият заместник Иван Петков и директорът на Териториалното поделение на НОИ в Плевен, Галина Станимирова, които бяха посрещнати от Владислава Цолова, ръководител на Център по поведенческа и комплексна терапия „Аутизъм Днес“.

За изминалите три години в центъра в Плевен е оказана подкрепа на над 420 деца, а в момента услугите на специалистите се ползват от 42 деца. Според Владислава Цолова поведенческата терапия е единствената научно доказана терапевтична програма в световен мащаб, която има стойност на лечение и подпомага адаптацията на децата с аутизъм в масово учебно заведение.
Зам.-областният управител Иван Петков съобщи, че центърът в Плевен е включен в картата на социалните услуги в областта за периода 2022 – 2027 г. Това означава, че може да получи финансиране за издръжка с европейски средства.


В момента дейността на социалната услуга се издържа от дарения и такси на родители. „Надяваме се Общината да признае, че тази социална услуга съществува на територията на Плевен и с решение на Общинския съвет да бъде разкрита нова социална услуга в общността. Така ще има делегиран бюджет, който да гарантира един минимум за достоен живот на специалистите, но и за развитието на центъра, за неговата издръжка“, подчерта Владислава Цолова.
По думите й на много малки стъпки обществото става все по-приемащо към децата с аутизъм. „На територията на сградата, където се намира центърът, вече работи детска монтесори градина. Тя се посещава както от здрави деца, така и от деца от центъра, които по този начин се адаптират към масовата среда“, каза още Владислава Цолова.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: