Представители на засегнати от пандемията бизнеси излязоха на протест в Плевен

17.09.2021 16:26

В Плевен стотици представители на засегнати от пандемията бизнеси излязоха днес на протест срещу противоепидемичните мерки. Недоволните се събраха пред Дрматично-куклен театър „Иван Радоев“ и потеглиха в шумен митинг към Областна администрация.

Сред участниците бяха собственици и работещи в заведения за хранене, нощни клубове, дискотеки, детски клубове, сватбени и парти агенции, таксиметрови шофьори, диджеи, аниматори и други. Те заявиха, че са най-засегнати от ограничителните мерки. Протестът бе под мотото „Свобода за бизнеса“.

„Не желаем да затавряме нашите обекти, защото няма как само един бранш да изнесе цялата тежест на пандемията“, коментира Огнян Георгиев, собственик на верига от заведения в Плевен и областен председател на Българската асоциация на заведенията. „Виждаме как навсякъде не се спазват мерките, омръзна ни ние да сме единствената изкупителна жертва“, категоричен бе той. Според него мярката 60/40 не работи. „Трябва да си фалирал, за да може да се възползваш от нея. Загубите за бизнеса ни са в дългосрочен план. Не можем да задържим сегашния си персонал и не можем да наемем нов, защото вече никой не иска да работи в заведение. Настояваме за оставката на здравния министър“, добави Георгиев.


„Протестът ни е за отпадане на вечерния час, защото с ограничение до 23 часа реално голяма част от заведенията не могат да отворят“, каза Павлин Петров, съпредседател на Българската асоциация на заведенията. Той подчерта, че предприемачите тряба да бъдат оставени да работят, да инвестират и да откриват работни места. „Всичко друго ще доведе до срив в икономиката, до загуба на работни места и най-страшното – до заличаване на

Илиян Цветков, собственик на заведение, коментира, че е поскъпнала издръжката на едно домакинство, разходите са скочили с 40%, в същото време на прага на зимата многохора ще останат без работа заради ограничителните мерки. Не приемам това да работим при капацитет от 30 или 50%, защото токът, водата, осигуровките се плащат на 100%, заяви Цветков.

Участниците в митинга заявиха, че ще продължат с протестите до пълната отмяна на мерките. Те ще подкрепят недоволството в транспортния бранш в столицата, които се готвят да протестират на 28 септември.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: