Плевен почете героите от Дойранската епопея

17.09.2021 13:42

В Плевен днес бе почетена паметта на загиналите в Дойранската епопея.  По повод 103 години от историческото събитие кметът Георг Спартански и ръководството на Общината положиха цветя пред паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия и генерал Владимир Вазов.
„Това са епизоди от нашата история, които десетилетия не бяха отбелязвани по достоен начин. Децата малко знаеха за този героичен епизод от нашата история.“, коментира пред журналисти кметът Георг Спартански. И добави, че днес се покланяме пред паметта на загиналите за реализиране на националния ни идеал – отбелязваме битка, в която Девета пехотна Плевенска дивизия прави чудеса от войнска храброст и героизъм и излиза победител при многократно превъзхождащ я интернационален противник.

„Това, което със силата на българския дух и със силата на българското оръжие, войниците са печелили на полето на сраженията след това нашите политици са проигравали на картата на преговорите“, отбеляза още кметът. И подчерта, че националният идеал се защитава с достойнство, с чест с храброст и не на последно място с дипломатически преговори след края на битката.

По повод актуалната политическа обстановка Спартански коментира, че „ще влезем в Рекордите на Гинес с три поредни избори за НС за шест месеца“. „Не съм оптимист поне на този етап, че се търси национално съгласие, а виждаме партийни и групови интереси – личният егоизъм пречи на общите усилия. Не бива да продължаваме да си поставяме разделителни линии. Време е за държавници – трябват ни хора, които да загърбят личния и партиен егоизъм в името на държавния интерес – за нужните тежки реформи в държавата“, категоричен бе Георг Спартански.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: