ОДМВР – Плевен стартира традиционната акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“

15.09.2021 10:58

Служителите от ОДМВР – Плевен са предприели мерки за осигуряване на спокойна и безопасна учебна година. Традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“ ще се проведе в периода септември – октомври 2021 г. Времето от 15 до 22 септември е обявено за  Седмица на детската пътна безопасност под надслов „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“, а 21 септември ще бъде Ден за превенция. Той е обявен от министъра на вътрешните работи за Ден без загинали на пътя в контекста на Дните на безопасността на пътя и на ROADPOL – Европейската мрежа на службите на пътна полиция. За това информират от Пресцентъра на ОДМВР-Плевен.


И тази година съвместно със служители на РД „ПБЗН“ – Плевен са извършени охранителни проверки на сградите на всички училища и детски градини в областта. Проведени са работни срещи с ръководствата на охранителните фирми, извършващи охрана и пропускателен режим в учебните заведения. Служители от полицейските управления и Пътна полиция са извършили огледи на сигнализацията и пътната маркировка, уличното осветление и предпазните огради и пешеходните ограждения. Изпратени са сигнални писма до кметства и до собственици на пътя за отстраняване на констатирани нередности. Проведени са срещи за планиран на мерки за опазване на обществения ред и сигурност. Планирани са специализирани полицейски операции в питейни и увеселителни заведения, с цел недопускане присъствието на малолетни  и непълнолетни в тях, както и продажбата на алкохол и тютюневи изделия на деца. Планиран е контрол на търговските обекти в близост до детски и учебни заведения за недопускане продажбата на забранени изделия. При необходимост ще се съставят предупредителни протоколи на нарушителите.
Полицейските наряди ще имат за задача и да следят за продажбата на наркотични вещества в районите на училищата.
В първия учебен ден и по време на Седмицата за превенция на детската пътна безопасност при присъствено обучение и при спазване на противоепидемичните мерки ще се проведат беседи с първокласниците и техните родители за рисковете при тежки пътни произшествия с участието на деца. Ще се акцентира върху опасните зони, пешеходни преходи и кръстовища. Служителите, подпомагащи пътното движение, ще регулират трафика на автомобили и пешеходци, с цел осигуряване на безопасното пресичане на децата и техните придружители.
Продължават съвместните графици и за посещение и изнасяне на беседи в часовете на класа, в рамките на Националната програма „Работата на полицията в училище“.
През периода на предстоящата учебна година ще се осигури полицейско присъствие, с превантивен ефект преди и в края на учебните часове.
И тази година ще продължат изнасянето на 10-минутни беседи по пътна безопасност от служители на Пътна полиция. С РУО и ръководствата на учебните заведения се съгласуват и участия в родителски срещи, с включена тема по пътна безопасност за ангажиране и активиране на настоятелствата за подобряване на детската пътна безопасност.

По данни на ОДМВР  запериода от 1 юни до 30 юни 2021 година на територията на област Плевен са регистрирани седем пътно-транспортни произшествия със загинали и ранени деца в населени места и извъннаселени места. Общият брой на загинали и ранени деца е 8. По вид участници в произшествието: дете – водач – четири; дете – пътник – две; дете – пешеходец – две произшествия.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: