Световноизвестен педагог от „Моцартеум Университет“ с майсторски клас за оперни певци в Плевен

15.09.2021 16:01

За първи път в България световноизвестният педагог проф. Марио Диаз от „Моцартеум Университет“ – Залцбург провежда майсторски клас за оперни певци в Плевен. Това съобщиха днес на пресконцеренция в пресклуба на БТА Любомир Дяковски, директор на Плевенската филхармония, проф. Марио Диаз от „Моцартеум Университет“ – Залцбург, пианистката Вяра Шуперлиева, която е от екипа на професора и Георги Султанов, тенор и председател на арт сдружението, инициатор за проекта.
Плевенската филхармония започва работа от утре с гостите от Австрия и техните студенти. Оперните певци, които са 12 от 9 държави, ще представят два концерта под диригентството на маестро Найден Тодоров – в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие“ в Плевен – на 17 септември и в столичната зала „България“ – на 18 септември, творби на Моцарт, Верди, Гуно, Пучини, Щраус.
Проф. Диаз е преподавател по солово концертно пеене в университета „Моцартеум“ и е координатор за връзките на висшето училище с Източна Европа и Азия.
Нужно е талантливите млади певци да се докоснат до европейската музика, защото това е важно за тяхното бъдещо развитие, изтъкна професорът. „Талантът не е достатъчен, за да се развие един певец, нужен е характер, специална подготовка и добър оркестър и диригент. Благодарен съм на маестро Найден Тодоров, че ни подкрепи“, добави педагогът.
Не е случайно, че младите певци започват от Плевен – градът на легендарната Гена Димитрова, добави Георги Султанов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: