Плевенски огнеборци получиха отличия за високи професионални постижения

13.09.2021 11:48

Плевенски огнеборци получиха отличия за високи професионални постижения. Награждаването се проведе днес в двора на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Плевен, грамотите бяха връчени от директора комисар Станислав Атанасов. Поводът за връчване на отличията е професионалният празник на служителите от ГДПБЗН – МВР, който се отбелязва на 14 септември. Датата се свързва с откриването на Първия пожарникарски събор през 1905 година.

Общо 21 са наградените служители от регионалната дирекция и районните служби, показали професионализъм при изпълнение на служебните си задължения, както и такива, които са активни участници в Клуба по пожароприложен спорт.

Специални отличия бяха връчени и по повод 30 години от създаването на Клуба по пожароприложен спорт. С тях бяха отличени служители на пожарните служби в област Плевен, които през годините са подпомагали дейността на Клуба, както и активни състезатели.

Комисар Атанасов подчерта, че в РДПБЗН – Плевен се пазят ценни реликви, свързани с Първия пожарникарски събор, проведен през 1905 г., и от следващия в Пловдив. Това са две оригинални значки и автентична снимка от 1905 г., на която са първите пожрани командири и на нея се вижда първият командир в област Плевен Цветан Карагашки.

Като част от събитията, посветени на професионалния празник на пожарникаря, днес в Регионален историческимузей – Плевен бе официално предадена машина, използвана от бившата „Гражданска защита“ за химическо разузнаване през 50-те години на миналия век.

В момента в област Плевен има седем районни служби по пожарна безопасност и защита на населението, както и един участък. Общо служителите наброяват около 240, от които 210 са пожарникарите.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: