Найден Зеленогорски: Искаме мандат за управление, защото имаме капацитет да се справим с това

13.09.2021 15:09

Искаме мандат за управление, защото имаме капацитет да се справим с това. Това заяви днес в Плевен на пресконференция депутатът от Коалиция „Демократична България“ Найден Зеленогорски. Актуалните теми от политическия живот на страната той коментира заедно с депутата Албена Симеонова.

Зеленогорски добави, че най-новите социологически проучвания дават второ място на парламентарните избори за „Демократична България“, което означава мандат. Новите избори са нужни, каза още той, за да се получи мнозинство в Парламента, което да доведе до реформи в съдебната власт.

Депутатът от Плевен коментира приносът на „Демократична България“ в приетата актуализация на бюджета като акцентира върху предвидените 100 млн. лв. за общините, които са на първа линия в битката с коронавируса и претърпяха загуби при всяка една вълна на пандемията. От тези средства около 4 млн.лв. ще получат общини в област Плевен. Другият важен момент в актуализацията на бюджета Зеленогорски посочи отпуснатите средства за културата, както и за образованието.

По повод темата за строителството на АМ „Хемус“ депутатът заяви, че от „Демократична България“ са категорично за, но при спазване на всички законови изисквания, яснота около строителните разрешения, очиждаване на имоти и всички процедури.

Зеленогорски изрази надежда утре да бъде свикано извънредно заседание на НС, което да гласува на второ четене законопроекта за Службата за охрана на свидетели. Според него тази служба трябва да бъде преместена от подчинение на Главния прокурор към подчинение на министъра на правосъдието, където и е мястото й. Така се случва във всички модерни, демократични страни към които се стремим, каза депутатът.

Албена Симеонова акцентира, че след срещите с браншовите организации е получена точна представа каква е необходимостта в земеделието от актуализацията на бюджета. Със 70 млн. лв. ще бъдат подпомогнати т.нар. чувствителни сектори, за да се справят със загубите от пандемията от COVID-19. Това са лозарството, производството на плодове и зеленчуци, на етерично-маслените култури, за пчеларите, оранжерийното производство и за животновъдите. „За тези 70 млн. лв. успяхме да получим подкрепа от всички парламентарни групи, включително и от ГЕРБ“, каза Симеонова. Тя посочи, че в актуализацията на бюджета е прието от поисканите 40,5 млн.лв. само 15 млн. лв. да се отпуснат за справяне с климатичните промени като градушките, наводненията, засушаването.
Като депутат, свързан с Плевен и региона, Албена Симеонова заяви, че тя заедно с Найден Зеленогорски ще настояват в следващия бюджет да бъде включена сериозна сума за поддръжката на парк „Кайлъка“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: