Плевенчани почетоха загиналите в Третия щурм за освобождението на града /фотогалерия/

11.09.2021 13:26

С възпоменателен ритуал днес в Плевен бяха отбелязани 144 години от Третия щурм за освобождението на града по време на Руско-турската освободителна война /1877-1878 г/. По традиция свещеници отслужиха панихида за загиналите воини. Участие в ритуала взе президентът Румен Радев, който бе посрещнат с военни почести от представителни части на Плевенския гарнизон.

„Името на Плевен стана символ на героизъм и саможертва и се извиси редом до легендарната Шипка“, каза в словото си по повод годишнината президентът. „Обсадата на града наричаме епопея и като размах на военната операция, и като военно майсторство и като героизъм, макар и неуспешен, но Третият щурм на Плевен е важна страница в тази епопея и ние трябва да я препрочитаме, за да не забравяме никога цената на свободата, а цената е висока – хиляди са жертвите, а долината остава с името Мъртвата долина“, каза още държавният глава. Той подчерта, че вече век и половина плевенчани с достойнство и чест, с братска признателност и грижовност пазят спомена за героите, за да не потъва той в пожълтелите страници на историята. „Благодаря на всички вас, плевенчани, които показвате, че признателността на нашия народ е по-силна от всякакви политически спекулации“, каза още държавният глава.

„Докато я има България, докато ни има нас,докато има паметта за тези, които положиха костите си в нашата земя и проляха кръвта си за нашата свобода, винаги ще я има паметта за тези герои, за тяхното дело, за техния подвиг“, подчерта в словото си повод Третия щурм за Плевен кметът Георг Спартански, акцентирайки върху саможертвата, която са направили хиляди знайни и незнайни воини, дошли от далечни земи, за да се сражават за свободата на България. „Само след три месеца на 10 декември дойде Плевенският Великден. Плевен падна, за да възкръсне България. Нека помним делата на всички, които направиха това възможно и нека нашите цветя и венци в знак на признателност никога да не увяхват пред патетниците на героите“, добви още кметът.

След ритуала в Панорама „Плевенска епопея 1877“ Румен Радев връчи Почетния знак на Президента на отговорните за построяването на историческия паметник – кмета в периода 1971-1979 г. Андрей Романов и двамата проектанти арх. Иво Петров и арх. Пламена Цачева.
В честването взеха участие посланикът на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова, областният управител Марио Тодоров, общински съветници, много граждани и гости на Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: