Част от алеите в парк „Кайлъка“ вече са осветени с модерни соларни лампи

09.09.2021 11:13

Алейно соларно осветление е вече факт в парк „Кайлъка“. Засега осветени в тъмната част на денонощието ще са алеите от входа на парка до езерото. Снощи пред журналисти кметът Герг Спартански, зам.-кметът Стефан Милев и проектантът Николай Бърдарски направиха демонстрация и разкриха подробности около новаторския проект.

Оказа се, че в тази част на „Кайлъка“ реално никога не е имало осветление по алеите. Сега са монтирани 58 соларни лампи, които могат да се командват дистанционно, а излъчваната от тях светлина се саморегулира според това дали има движение. Инвестицията е в размер на 30 000 лв. като средствата са част от парите, които отпусна държата на Община Плевен за управление на поддръжка на парк „Кайлъка“ след като й прехвърли една част от имотите в него.

Нека да пазим това, което е създадено в полза на гражданите, да не сме свидетели на поредни вандалски прояви, призова Георг Спартански. Той обясни, че плановете са догодина изграждането на алейното осветление да продължи в посока хотел „Кайлъка“. Това обче ще зависи от отношението на гражданите към вече направеното.

Проектантът Николай Бърдарски подчерта, че с този проект Плевен може да се похвали в цялата страна, защото всички осветителни тела използват енергия от слънцето. Лампите са леки, а батерията е с пълен заряд до 7-8 часа.

Системата за осветление е изградена от плевенската фирма „Елко“.

Кметът добави, че очаква държавата да предостави на Община Плевен и терените на паркинга пред ресторант „Двете сърнета“. Там ще изкърпим тези пространства и те ще се ползват безплатно за паркиране на посетителите на парк „Кайлъка“, категоричен бе Спартански като обори слуховете, че имотите няма да се използват за паркинг, ако бъдат прехвърлени на общинската управа.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: