Девойките на ШК „Спартак Плевен XXI“ са шампиони на България във всички дисциплини

08.09.2021 8:35

Девойките на ШК „Спартак Плевен XXI“ станаха шампионки на България във всички шахматни дисциплини. Успехът те постигнаха по време на Държавното отборно първенство за юноши и девойки, проведено от 1 до 6 септември в Кранево, съобщават от плевенския клуб.

В първенството саучаствали 18 отбора от цялата страна. „Спартак Плевен XXI“ е бил представен от отбори при девойките и юноши до 18 г. При девойките плевенчани са били основни фаворити за титлите и те са оправдали напълно прогнозите.

Плевенчанки са постигнали 12 победи във всичките си 12 срещи срещу сериозни отбори в първенствата по класически шах, ускорен шах и блиц като не са допуснали изненади даже на „късите контроли“. Превъзходството на нашияотбор бе толкова голямо, че си позволи да излезе с различна подредба по дъски за всяко първенство, като резултатът бе един и същ – победа във всяка среща и шампионска титла, коментират от ШК „Спартак Плевен XXI“.

Лидерките на плевенския тим Ева Русева и Надя Тончева са спечелили всичките си партии. Катрин Нинова е „удържала“ дъската си като в класическия шах противниковите отбори са пуснали срещу нея най-силните си състезателки, а резервата Виктория-Елизабет Миткова,която е била дебютанка на такова първенство, успешно се е включила в няколко срещи на отбора

Отборът на плевенчани при юношите до 18 години е участвал в първенствата по ускорен шах и блиц и е бил в състав Симеон-Александър Митков, Кристиан Георгиев, Кристиан Милев и Александър Георгиев. Отборът до миналата година играеше в групата до 14 години и сега това е било първото му участие  в групата до 18 години, което му е отредило ролята на аутсайдер, казват от ШК „Спартак Плевен XXI“.

Въпреки прогнозите плевенските момчета са постигнали в първенството по ускорен шах 3 победи от 6 възможни. В блица резултатът им е бил 2 победи, 2 равни мача и 2  загуби. Най-ценният  резултат обаче е бил равният мач в последниата среща срещу силния отбор на“Чесбомб“ (Пловдив), който е станал шампион на класически  и ускорен шах.

В състезанията през годината СКШ „Спартак Плевен XXI“ спечели 3 златни, 1 сребърен, 6 бронзови медала и 11 места в призовите шестици, като продължава да е  един от водещите клубове в страната.

Безспорно най-успешния състезател на плевенчани е 16-годишната Ева Русева, която в 26 срещи за женския и девическия отбор на своя клуб успя да спечели 24 точки.

Снимки: ШК „Спартак Плевен XXI“

#тагове:

НАЙ-НОВИ: