Празник на българския дух и традиции в град Левски

29.08.2021 13:04

Вторият кулинарен фестивал „Пълнената чушка – най – вкусната левченска традиция“2021г. и фермерският пазар в подкрепа на местните производители, организирани от Община Левски и НЧ „Георги Парцалев – 1901” на 28 август, бяха истински празник на българския дух и традиции в панаирните дни.


Интересът към богатата културна програма в духа на българските традиции беше голям и в празничното събитие официални гости и участници бяха : Областния управител на област Плевен – Марио Тодоров, от руското консулство –Любов Агеева, от Асоциацията на българските градове и региони/ АБГАР/ – секретарят Евтим Евтимов и Валентин Атанасов, Цветелина Гатева, Юлия Палева и Габриел Ганчев от асоциацията, кметове на кметства в община Левски, председателят на журито Иван Звездев, Дони Василева и др..
Кметът на Община Левски –Любка Александрова честити празника, който е на Голяма богородица, по стар стил – така, както са решили преди 100г. жителите, големият богородичен празник да е празник на село Левски.
„Радвам се ,че сме отново заедно, за да споделим най-вкусната левченска традиция, фестивала на пълнената чушка” сподели радостта си кметът на общината и даде старта на кулинарния фестивал с пожелание да се насладим на автентичната българска кухня, успех на участниците и весел панаир.
Областният управител Марио Тодоров честити празника на всички на този свят ден: „С голямо удоволствие приех поканата на г-жа Александрова да присъствам на днешното тържество”- каза г-н Тодоров, защото това е тържество, което ще съхрани нашия бит и традиции, които ни характеризират като българи и това ще оставим за поколенията.
От генералното консулство на Русия, Любов Агеева честити празника и сподели радостта си за поканата и участието в уникална традиция. Поздрави Община Левски, че организира и подкрепя такива инициативи.
За празника си град Левски е поздравен от много приятели, обяви водещият на кулинарния фестивал Ганчо Александров. Поздравителни адреси са получени от Десислава Радева –председател на УС на фондация „Жива вода на България”, депутатите от 15-ти МИР –Плевен –Стефан Бурджев и Юлиян Начев, кмета на община Павликени – инж.Емануил Манолов, кмета на община Сухиндол – инж.Пламен Чернев, кмета на гр.Бяла Черква –Албена Тодорова и др.
Пешеходната и парковата зона до сградата на Община Левски събраха пъстротата и красотата на народната традиция на кулинарен фестивал и интересните и полезни предложения на местните производители на фермерския пазар.
Уникална изложба „Кулинарното наследство на община Левски с послание към бъдещето” показаха всички селищата в община, която заедно с кулинарните изкушения на участниците в състезанието предизвика огромния интерес на Иван Звездев.
ЖФГ „Детелини”при НЧ „Г.Парцалев-1901” изпълни емблематичната за фестивала народна песен „ Цонке ле , чушко червена”.
За гостите на фестивала, Домашен социален патронаж – Левски беше приготвил и раздаде 400 пълнени чушки.
Журито с председател Иван Звездев и членове :Дони Василева –позната като царица на розите и Лиляна Живкова – жената с изключителен принос за българската култура и традиции в общината и страната, имаше нелеката задача да отличи от 18 участника в кулинарното състезание в три категории – за автентична рецепта за пълнена чушка, за новаторска рецепта за пълнена чушка и категория „Есен с аромат на чушка” най -добрите.
Забавни, интересни състезания в духа на празника за малки и големи с награди, предизвикаха радостни вълнения и празнично настроение. Децата от отборите „зелена” и „червена” чушка се състезаваха, кой ще открие скритата „златна чушка”, кой ще обели най-много чушки, кой ще изяде чушка без ръце, и получиха аплодисментите на публиката и награди от Община Левски.
В оспорвано състезание „Най-много изтърбушени чушки” между Областния управител Марио Тодоров и зам.кмета на Община Левски –Кольо Домеников , областния управител спечели наградата – бижу „златна чушка” .
Любов Агеева, от руското консулство, прие предизвикателството в състезанието ”Най –много напълнени чушки с кайма и ориз” срещу Стефка Генова от НЧ „Георги Парцалев-1901”и спечели наградата – бижу „златна чушка” .
Емблематичните награди , бижута – златни чушки , сребърни чушки с позлатени листенца и сребърни чушки са ювелирно дело на бижутера Константин Костов.

Кметът на община Левски, Любка Александрова , домакин на събитието, връчи наградите –златна чушка за първо, сребърна чушка с позлатени листенца за второ място и сребърна чушка за трето място.

За „Автентична рецепта за пълнена чушка” на Първо място са уникалните „Пълнени чушки с боб”на Маринела Петрова от с.Малчика.
Второто място спечелиха „Пълнени чушки със сирене”на Виолета Енчева от с. Обнова, най-лятното ядене отбеляза председателят на журито.

Третото място зае ”Студената супа”- киселина на Маргарита Газдова от с.Асеновци . Като прабабата на енергийната напитка е студената супа , отбеляза въодушевено журито.

Във втората категория за новаторска рецепта Третото място печелят „Чушки с манатарки” с кориандър и джинджифил, рецепта на бабата подготвена от внучката Магдалена Димкова от гр.Левски.
Второ място във втора категория печели „Баница с чушки”на Мариана Декова от с.Малчика. За сладко новаторско, пикантно изкушение „Бонбони с чушки”, Първото място спечели Георги Георгиев от ресторант „Втори километър”.
В третата категория „Есен с аромат на чушки” Трето място спечелиха „Пълнени чушки с люти чушлета и сирене” на Веска Илиева. Второто място беше присъдено на „Пълнени чушки с кайма, панирана сланина и качамак”на Анна Атанасова от с. Козар Белене. Първото място спечелиха „Пълнени камби”на Стефка Николаева от с. Асеновци. Много българско , практично и вкусно, отбеляза журито.
Победителите в конкурса, състезанията и журито получиха с благодарност за участието и подкрепата емблематичните бижута от кмета на общината г-жа Александрова . С обич и признателност г-жа Александрова връчи на Лили Живкова – живата легенда на народното творчество в община Левски, емблематичната награда. Отличието получи и шеф Иван Звездев, добре познат с участията си в общината, който не скри , че вече е записал много рецепти от фестивала в град Левски, с намерение да бъдат овековечени в книга –календар.
Шеф Иван Звездев приготви и „Пиле на лютика”,вкусно ястие от кулинарната ни съкровищница, под звуците на празнично хоро с празнично настроение.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: