Състезанието „Риболовците могат без дрога“ се проведе на брега на Дунав при Загражден

27.08.2021 16:32
В два поредни дни Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните при Община Гулянци проведе традиционното състезание „Риболовците могат без дрога“. Тази година участниците хвърляха въдици от брега на живописния плаж при с. Загражден, информират от Пресцентъра на Общината.
Състезанието е част от превантивната работа на комисията, като основната цел е изграждане на негативно отношение към наркотичните вещества още от ранна възраст, чрез „запалване“ на децата по риболова. „Това ги стимулира да прекарват повече време сред природата, отделя ги от компютрите и телефоните, учи ги да пазят околната среда и биоразнообразието. Доказано е, че риболовът е най-несъвместимото с наркоманиите и агресията хоби.“ – споделя за инициативата Александър Мичев, секретар на МКБППМН.
Състезанието „Риболовците могат без дрога“ се проведе в две възрастови групи от 8 до 10 години и от 11 до 14 години. В първия ден умения и търпение демонстрираха големите. Гости на мероприятието бяха инспекторите от ИАРА – Плевен, които раздадоха брошури и запознаха децата с основните правила за законен и безопасен риболов. Емоциите съпътстваха целия предиобед – всички се отчетоха с улов, по собствена инициатива риболовците дружно почистиха брега от чуждите отпадъци, заедно с организаторите импровизираха и сами си построиха почетна стълбица, имаше „дуел“ за определяне на второто място, имаше и доза разочарование, но в повече бяха усмивките и удовлетворението от участието. Всички състезатели бяха наградени от кмета на общината Лъчезар Яков с грамоти, въдици и стойки. Медали и допълнителни награди получиха класираните на I, II и III място – Денислав Цанов, Кристиян Митков и Преслав Капитанов. Награди имаше и за най-голяма, най-малка риба и „карък“ на състезанието.
Децата от 8 до 10 години се състезаваха в уменията си по риболов на 27 август. Организаторите със задоволство споделиха, че малките риболовци толкова са задобрели в сравнение с миналата година, че не оплетоха или скъсаха нито една въдица. Всички уловиха риба, с което си заслужиха подарък – въдица. По примера на по-големите, те също почистиха брега. С еднаква страст и момичета, и момчета мятаха въдиците, но още в началото на състезанието кавалерите решиха дамите да получат по 10% бонус към теглото на улова си, при класирането. Пръв във малката възрастова група се класира Михаил Генов, втори се нареди Никола Белелиев, трети – Вивиян Коцева. Награда за най-голяма риба получи Кристияна Чалъкова, а за най-малка Явор Бънджев. Като най-атрактивен и нахъсан състезател беше наградена Кристияна Бориславова. Грамотите, медалите и подаръците връчи Владимир Дюлгеров, заместник-кмет на община Гулянци и председател на МКБППМН.
Организатори и участници си обещаха догодина да получат нова доза от риболовната дрога и да пристрастят нови любители на спорта и природата.
#тагове:

НАЙ-НОВИ: