Строителството на хижа “Среброструй” – дело на плевенчани

27.08.2021 16:05

Чертеж на арх. Кирил Русков

Има едно място, което плевенчани посещават, за да се насладят на красивата природа и тишината на един почти приказен свят. Там протича река Тученица и водите и имат сребрист магичен оттенък. Наричаме това място „Среброструй”.

Още в далечната 1929 година сред юношите туристи в Плевен се зародила идеята да се построи хижа, която да дава подслон на туристите. Но не достигали средствата и тя не се осъществила. Ентусиазмът на младите хора се поддържал от решенията на XX конгрес на Българския Туристически Съюз (БТС) през 1927 година, които дали зелена светлина за построяването на туристически дом в града и други обекти. Строителството на туристическия дом започнало в близост до Скобелевия парк. Вечер след работа се проточвала върволица от хора носещи материали. За тази работа дали своя принос и юношите от туристическо дружество “Студенец”. След две години и половина домът бил завършен.

Строежът бил съпътстван от много трудности по цялостната работа, изграждане на основите, пренасяне на тухли, пясък, вар, насипване терасата и изкопна работа зад дома. След построяването му години наред давал подслон на хиляди туристи. Бил гордост за града и обичано място. Увлечени от строителния кипеж юношите смятали, че местността „Среброструй” е подходяща да се построи подслон за туристите.

Но тази идея станала възможна 30 години по-късно, благодарение на д-р Христо Бобев. През 1959 година той направил дарение. Притежавал 4 декара място и мелница на брега на р.Тученица в местността „Среброструй“, които завещал на Туристическо дружество (ТД) “Kайлъшка долина“. Целта била да се ремонтира и построи заслон за алпинистите. Скоро решили да построят  хижа. Бюрото на ТД „Кайлъшка долина” с председател Рене Шиндеров обсъдило въпроса на събрание на окръжния съвет. Окръжният съвет на БТС подкрепил идеята и уточнил мястото за строеж. През 1961 година Окръжната проектантска организация получила задача да подготви проектно-сметната документация. Окръжния съвет на БТС открил финансирането по проекта. Избрали строителен комитет в състава, на който били: Иван Бешев, ген. Иван Винаров, Георги Петров, Драго Павлов, Борис Стефанов, Ради Шекеров, арх. Кирил Русков, Рене Шиндеров, Борис Каравасилев, Димитър Каракашев, Ганчо Гатев, Жак Леонов, Марин Лазаров, арх. Зачко Зачев, Симеон Димитров и Васил Генков. Пред този авторитетен комитет стояла важната задача – строеж на хижата. Същата година бил положен основния камък на хижата. Плановете били изработени от архитект Кирил Русков. Техник на строежа станал Георги Димитров. Активно участие взели туристическите секции от Плевен. Сумата от членския внос била внесена по сметката за строежа.

Много доброволци се включили в строителството. Трудодни дали Окръжния народен съвет (ОНС) с председател Спиро Недков, Държавния машиностроителен завод  „Вапцаров” с председател Васил Генков, Техникумът по архитектура и строителство , II смесена гимназия, Техникума по облекло, ЖП депото, Птицекланицата, Градската болница, секцията на ветераните туристи и много други достойни граждани на Плевен. Особено впечатляващи били алпинистите с председател бай Мончо. Строителството на хижата се превърнало в едно вдъхновяващо дело.

През 1963 година строителството завършило. Останала довършителна работа по измазването, мозайката, водоснабдителната и канализационна инсталации, обзавеждането. Но и финансирането било на привършване. Темпото се позабавило.

В края на 1963 година бригадата на Христо Мънков от с. Ясен, Плевенско измазала хижата. Електромонтажната дейност била извършена от група на Промишления комбинат „Мир“ с ръководител Христо Минков. Боядисването завършило в средата на 1964 година, а в края и обзавеждането на първия етаж. През следващата година завършило цялостното обзавеждане. Хижата можела да приема посетители. През зимата на 1965 година прекарали ваканцията си децата от училищата “Васил Левски”, „Адил Дервишев”, „Никола Вапцаров”, „ Цветан Спасов“ и „Кирил и Методий”. Популярността на хижа „Среброструй” нараснала и била включена в международния туризъм. Идеята била осъществена и заслуга за това имат плевенските граждани.

И каква била равносметката на една  мечта, която се родила в 1929 година и намерила  изпълнение през 1965 година?

Финансовата стойност възлизала на 51 914 лева за построяването, 18 300 лева за обзавеждането. Парите дошли от БТС, OHС, от Туристическия дом, дарения от членски внос, дарения от предприятия и учреждения. Една мечта, която намерила удовлетворение, подхваната от осъзнатата обща грижа. Хижа „Среброструй” била ценна придобивка не само за плевенските туристи, но и за всички посещаващи нашия град. С красивата си природа и сребристите води на река Тученица мястото продължава да очарова.

Използвани материали от Държавен архив – Плевен: Ф. № 702, оп. 1, а.е. 1, 32; Ф. № 1428, oп. 1, а.е. 6

Пепа Митева, главен специалист в Държавен архив – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: