Кой ще плаща високите сметки за тока?

25.08.2021 11:35

ТЕЦ Бобов Дол изпълнява предсрочно и точно предписания на РИОСВ-София,въпреки това от инспекцията обаче отказват да отменят принудителната административна мярка. По този начин една от най-големите български централи , ще стои затворена неопределено време , което ще доведе до голям дефицит на електрическа енергия в страната ни,  въпреки огромните усилия и извършените максимално бързо действия на екипа на предприятието за отстраняване на получилите се пропуски. Това се случва в деня, в който Комисията по ревизия в Народното събрание търсеше причините за дефицита на електрическа енергия, вследствие на който цените на електроенергията стигат непознати до този момент висоти, а бизнесът е в колапс.

Ето какво още пише в отвореното писмо изпратено до Президента на Република България – г-н Румен Радев, Председателя на Министерски съвет – г-н Стефан Янев, Министъра на енергетиката – г-н Андрей Живков, Министъра на околната среда и водите – г-н Асен Личев и други отговорнибългарски институции, национално представителните работодателски и синдикалните организации:

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Обръщаме се към Вас от името на ръководството на „ТЕЦ Бобов дол” АД и неговите над 850 служители , за да направим Ваше достояние следния случай, който може да доведе до значителен дефицит на електрическа енергия в страната и да постави пред нови изпитания българската енергийна система и  сигурност.

При проверка от РИОСВ – София на 29.07.2021г. на „ТЕЦ Бобов дол“ АД е издадено предписание със срок за изпълнение до 30.08.2021г. за уплътняване на газоходите на котли с номера 1 и 2 и отстраняване на пропуски от корпуса на изпускащото устройство на СОИ 1. На 17.08.2021г. отново РИОСВ-София депозираха в нашето деловодство ПАМ РД-03/16.08.2021г. за спиране на котли 1 и 2, заповед, която бе обжалвана от нас.

На 23.08.2021г. в писмо с наш изх.№ РД-01-1950/23.08.21г. до РИОСВ-София ги информирахме за предсрочно изпълнение на предписанията отразени в гореописаните протоколи и ПАМ.

На 24.08.2021  при инициирана от „ТЕЦ Бобов дол“ АД проверка с искане РИОСВ – София да са уверени, че всички предписания са напълно изпълнени, въпреки констатациите от контролния орган, че всичко е изпълнено и отстранено, отново се настоява от представителите на институцията, след проведен телефонен разговор с ръководството от МОСВ и дадени инструкции по телефона, котли с номера 1 и 2 да бъдат запечатани.

Във връзка с гореизложеното Ви съобщаваме, че действията, предприети от страна на РИОСВ-София спрямо нас, са грубо нарушение на собствените им предписания и незачитане на посочените от тях срокове, което силно навежда на мисълта, че в това си искане има и друг, нездрав, корупционен умисъл.

Неплануваното спиране на котлоагрегати в централата ще доведе до извеждането на 250мВт от енергийната система и закупуването им от сегмент „Ден напред“ на БНЕБ. Сумарният ефект от 500 мВт/ч ще доведе до сериознопокачване на цените на електроенергията. Този шок ще бъде поет, както от българския бизнес, така и от българските граждани.

24.08.2021г.

С уважение: С. Големо село /Изпълнителен директор инж. Любомир Спасов /

#тагове:

НАЙ-НОВИ: