Найден Зеленогорски: Общините са големият отсъстващ от настоящата актуализация на държавните харчове

25.08.2021 8:39

Народният представител от „Демократична България“  Найден Зеленогорски участва в заседание на Постоянната комисия по Бюджет и финанси в Народното събрание. Основната тема бе актуализация на Бюджет`2021. Найден Зеленогорски постави два въпроса, чието решение е неотложно.

Бюджетите на общините у нас също трябва да бъдат предвидени в плана за актуализация на Бюджет`2021 предвид пандемията от коронавируса, тъй като местната администрация работи също на „първа линия“. Освен това, кризата се отрази и на събираемостта на местните приходи от данъци и такси, които очаквано и разбираемо се понижиха, категоричен бе Найден Зеленогорски. Той попита и какво се прави по отношение на финансовата децентрализация, какво е мнението на министъра по темата и ще вървим ли по пътя на модерните демокрации със силни общини и региони? Има хронични проблеми с неизплатени разходи на общините, хронични проблеми със собствените им приходи. „Демократична България“ ще подкрепи актуализацията на бюджета на първо четене и ще направи предложения за подобрението му на  второ четене. Ще проведем сериозни разговори в групата да се направи предложение  за отпускане на средства за общините, предназначени за справяне с ковид кризата, заяви депутатът.

Зеленогорски изрази отново категоричното си мнение, че трябва да се помисли сериозно и за българската култура, да се предвидят компенсации и за културните институти по време на пандемията, както и за работещите в сферата на културата и изкуството.

Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене актуализацията на бюджета, предложен от служебното правителство.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: