23 август – Ден на паметта за жертвите на тоталитарните режими

23.08.2021 7:11

30.05.persin3

23 август е Ден на паметта на жертвите на тоталитарните режими на 20-ти век. Официалното наименование у нас е Ден на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими и за почитане паметта на жертвите им. Решението е взето на 27 ноември 2009 г. от 41-вото Народното събрание по предложение на депутата от Синята коалиция Лъчезар Тошев.

За първи път предложението, датата 23 август да се чества като „Ден на жертвите на сталинизма и нацизма“ е направено през юни 2008 г. на конференцията в Прага под наслов „Европейската съвест и комунизмът“, където е приета и придобилата известност в цяла Европа Пражка декларация.
Три месеца по-късно – през септември 2008 Европейският парламент приема своя декларация с препоръка към държавите членки на ЕС за обявяване на Ден за възпоминание на жертвите на престъпленията на сталинизма и нацизма. Различните парламенти приемат различни наименования за деня на памет, но смисълът е един и същ.

Защо именно датата 23 август?

На 23 август 1939 г. външните министри на сталинския СССР (Молотов) и на хитлеристка Германия (Рибентроп) подписват пакта за сътрудничество между двете тоталитарни държави с три секретни протокола, с които определят сферите на влияние, отнасящи се до Полша и прибалтийските държави.

Каква е равносметката:

Само в първите седмици след 9 септември 1944 г. в България жертвите на терора са между 16 и 20 хиляди – тези данни изнесе президентът Желю Желев на 1 февруари 2011 г. по време на отбелязване годишнината от смъртните присъди на т.нар. народен съд.

През 2008 г. германското списание „Билд“ публикува материал под заглавие „Палачите на ХХ век“, припомни тогава Желев. Първото място в зловещата класация е на Мао Дзедун – избити от него 50 млн. китайци. Второто място е на Сталин – избити 40 млн., третото е на Хитлер – 20 млн. души, от които 6 млн. евреи. Четвърто място е на Чан Кайшъ с 10 млн. На пето място е титулуваният за вожд на световния пролетариат Ленин с 4,5 млн. избити.

Класацията завършва Пол Пот, които организира масови избивания на 2, 5 млн. души в малката 5-милионна Камбоджа, като интелигенцията е избита до крак.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: