22 август 565 г. – За първи път се споменава за чудовището от Лох Нес

22.08.2021 8:00

nesi

Първото споменаване на чудовището от Лох Нес е датирано на 22 август 565 година, когато монах твърди, че е нападнат от него. Съвременният интерес към Неси започва през 1933 година, когато няколко човека уверяват, че са го виждали. Засега съществуването му не е нито отречено, нито потвърдено. Има няколко версии, една от които е, че животното представлява плезиозавър. Най-известната снимка на чудовището е заснета от Робърт Кенет Уилсън и публикувана в Дейли Мейл на 21 април 1934 година.

Лох Нес е едно от най-зловещите места в света, по признание на всички, гмуркали се в него водолази. Водите са черни и тъмни, в тях не се вижда нищо, а дълбочината е огромна – над 200 метра. В такъв воден басейн би могло да се скрие всичко; изчислено е, че дори великият часовник Биг Бен би бил напълно потопен.

Най-популярната теория е, че в езерото живее плезиозавър. Това е и най-вълнуващата теория, тъй като дава възможност нещо да е оцеляло след катастрофата преди 65 млн. години. Дали обаче е възможно плезиозавър да живее в Лох Нес? Някои учени спорят, че той не би издържал в толкова студени води. Разкопки обаче показаха останки от плезиозавър в Австралия отпреди 120 млн. години – тогава, когато най-малкият континент е бил покрит с лед.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: