Плевенско сдружение с предложения към властите как да се справим с бежанците

19.08.2021 13:52

Сдружение „Артилерия – генерал Владимир Вазов“ – Плевен e изпратиlo предложения до президента Румен Радев и министър-председaтеля какви действия може да предприеме държавата, за да се справи с евентуален бежански натиск на границата. Това съобщи в пресклуба на БТА о.з. подполк. инж. Радослав Георгиев – председател на патриотичната организация.
Предложението предвижда промени в Законите за отбраната и за резерва като бъде създаден мобилизационен резерв за противодействие. За това е нужна подготовка и организация, за да бъдат привлечени във всяка област на страната запасни офицери, сержанти и войници, служили в армията, които биха могли да помагат на властите на границата при необходимост, обясни подполк.Георгиев. Той уточни, че членовете на тази структура няма да са въоръжени, те ще изпълняват задачи по наблюдаване на рискови места  и  при съмнения за опасност ще докладват в съответното военно звено. От Сдружението предлагат включените в мобилизационния резерв да се провеждат обучения поне един път годишно, а при конкретна заплаха да получават допълнителни указания и подготовка.

В предложението си до властите от плевенската организация посочват, че при бежански натиск на юг трябва да се направи ешалонирано закриване на границата. Трябва да се изградят три полоси – първата с дълбочина от 600 м, втората, армейска, с дълбочина до 1,5 км и третата да е вече описаното ново звено от мобилизационен резерв за противодействие като тя ще е със зона на отговорност от 2 до 5 км.
Сдружение „Артилерия – генерал Владимир Вазов“ има около стотина члена в Плевен, Ботевград, Шумен и други градове. Сред тях повечето биха се включили в мерките за противодействие като доброволци, ако се наложи, подчерта подполк. Георгиев. Всеки участник в действията ще бъде готов и за оказване на първа медицинска помощ на мигрантите.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: