19 август – Световен ден на фотографията

19.08.2021 7:31

Днес се навършват 182 години, откакто фотографията е призната от Френската академия на науките и изящните изкуства. Опитите за „фотографиране” датират още от времето на Леонардо да Винчи, но първата успешна фотографска снимка е от 1826 г. и е дело на френския изобретател Жозеф Нисефор Ниепс.

foto
Ниепс експонирал осем часа при силна слънчева светлина, а за фотографска плака използвал полирана калаено-оловна плочка. На 19 август 1839 г. е направено официалното представяне на фотографския процес от Луи Дагер пред Френската академия на науките и изящни изкуства. Френското правителство купува патента и незабавно го прави публично достояние.
Фотографията навлиза широко на потребителския пазар през 1901 г. с представянето на известни модели фотоапарати, а през 1925 г. се появява първият апарат „Лайка” (Leica) с 35 мм черно-бял филм, какъвто се ползва и до днес.

В България художествената фотография е призната за изкуство през 1957 г.
Честит празник от Плевен за Плевен на всички професионалисти и любители, за които обектива е не просто техническо средство за „фотоувеличение” на нагледното, а друга опитност в естетиката на въображаемото!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: