В Българене почетоха паметта на майстора на спорта Татяна Ватева

18.08.2021 14:35

В памет на известната спортистка – хандбалистка, майстор на спорта Татяна Ватева бе е открита барелефна плоча в родното й село Българене.

Започнала спортния си път в плевенското село Българене под ръководството на учителя Любомир Гърков, Татяна Ватева още 16-годишна е включена в националния отбор за девойки до 18 години и участва в първия турнир „Дружба“ през 1974 год. в Румъния. Впоследствие Татяна се премества да живее в София и става многократна шампионка с отборите на ЦСКА и ВИФ „Георги Димитров“ (НСА).

Татяна Ватевa е със сериозни заслуги при участието на националния отбор жени в два финала на световни първенства през 1982 год. в Унгария (десето място) и 1990 год. в Южна Корея (12-то място).

Утвърждава се като състезател от световна класа, което й помага да замине и да заживее в Португалия. На Иберийския полуостров Ватева е успешен състезател и треньор.

Йордан Дончев, кметът  на с. Българене  припомни пътя  изминат от Таня, както си я наричат в селото, за да се утвърди като име в любимия си спорт. През сълзи спомени за нея сподели и първият и треньор – Любомир Гърков: „Благодарение на Таня този спорт е на почит в нашето село. Нейните успехи вдъхновяваха много деца да спортуват и да са запалени по хандбала.“

Кметът на Община Левски Любка Александрова  подчерта, че такива спортисти не трябва да бъдат забравяни и  приветства инициативата на Кметството за съхраняване на паметта за „…един велик спортист, голямо име  и истински човек“.

От името на Българската федерация по хандбал Иван Радионов, член на УС на БФ по хандбал и председател на ХК „Спартак Плевен“, бяха поднесени цветя и изказани топли думи за Таня.

Сборните юношески отбори на Плевен, Левски и Българене, както и ветераните на Плевен, Левски, Ловеч и Българене изиграха демонстрационни, благотворителни мачове. Всички отбори получиха възпоменателни купи.

Информация и снимки: Община Левски, Пресцентър

#тагове:

НАЙ-НОВИ: