Четири деца от артшкола „Колорит“ – Плевен с престижна награда от световен конкурс в Япония

12.08.2021 8:04

Четири деца от артшкола „Колорит“ – Плевен спечелиха престижната награда “KANAGAVA PRIZE”от 21-то Световно Биенале на детската рисунка в град Канагава, Япония. Наградите са присъдени на четиригодишната Яна Габровска за живописната творба „Котка“, на петгодишния Цветомир Маринов за рисунката „Аз се мия и вирусите бягат“, на Натали Йотова – 6 г. за творбата „Аз мия ръцете си, за да съм здрава“ и Анна Петрикова – 10г. за пастелната рисунка „Танцуващият октопод“, информира Майя Ананиева, ръководител на плевенската артшкола.

Конкурсът в Япония показва детското изкуство от цял свят и е предназначено  да използва силата на рисуването, за да насърчи мечтите и креативността на децата, които ще се превърнат в лидери на утрешния ден. Артсъбитието има за цел да се запознаят с разнообразните култури  и начин на живот по света. Биеналето в Канагава е Световно детско арт изложение. Досега в него са представени над 700 000 детски творби от близо 100 страни. На сайта на „Детски музей на изкуството“ в Канагава  са публикувани над 3 500 рисунки на деца от цял свят на възраст от 4 до 15 години, наградени и селектирани  като върхови постижения през всичките години, където присъстват няколко десетки творби и на деца от плевенската школа. Световната детска изложба е експонирана в галерията на “Erath Plaza” в Канагава и ще продължи до 22 август 2021 година. Организатори са Префектурното правителство на Канагава  и Японската фондация  „Плаза Канагава за глобално гражданство“.

Секретариатът на Биеналето Канагава  изразява своята почит към ръководителя на школа „Колорит“ Майя Ананиева за високия професионализъм в творческата работа с децата и тяхното изключително успешно представяне.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: