РЦТХ – Плевен закупи с евросредства апаратура, нужна за даряване на реконвалесцентна плазма

12.08.2021 13:47

Районният център за трансфузионна хематология /РЦТХ/ в Плевен реализира европейски проект за повишаване на своя капацитет за събиране, съхраняване и изследване на реконвалесцентна плазма. Това съобщи в пресклуба на БТА днес д-р Нели Досева, директор на центъра.

Проектът е финансиран по линия на Европейската комисия като в страната само плевенският център е бил одобрен. Средствата, които са били отпуснати за закупуване на специализирана апаратура, са 354 000 евро. В рамките на близо година от РЦТХ – Плевен успяват да закупят два апарата за аферезна плазмафереза, които дават възможност за даряване на по-големи количества плазма  от един дарител, апарат за изследване на антиковид антитела, донорски столове, бактерицидна лампа за дезинфекция на помещения, климатици, компютърна конфигурация.

Обзаведохме много хубав аферезен център, подчерта д-р Досева. В рамките на проекта и във връзка за извършването на новата дейност по извличане на реконвалесцентна плазма, необходима за лечение на вече хоспитализирани пациенти с COVID-19, са обучени и е повишена квалификацията на 4 лекари и 7 медицински сестри.
Създадено е депо за плазма, разполагащо с резерв от 133 единици, чиито срок на годност е 2 години. Така сме подготвени за четвърта вълна на коронавирусната епидемия, която се прогнозира каза д-р Досева. По думите й за събиране на резерва са дарили плазма работници, преболедували вече COVID-19, от заводите „Илинден“ и „Мизия“, от Медицински университет, УМБАЛ „Д-р Георги Странски“.

Директорът на РЦТХ уточни, че вече са облекчени условията за кандидат-дарители на реконавалесцнетна плазма. Това може да са както преболедували, които имат положителен PCR или антигенен тест, но и такива само с епикриза от лечение, или пък дори лекувани вкъщи със специфични за коронавирусната инфекция симптоми.

Едно даряване на плазма протича за 30-40 минути, а възстановяване е много бързо – по-кратко, в сравнение с това след кръводаряване, каза д-р Досева. От центъра в Плевен са готови да приемат нови дарители като гарантират, че даряването е напълно безопасно.

Повече информация затова как да дарите реконвалесцентна плазма в РЦТХ – Плевен може да получите на тел. 064/898850.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: