„Демократична България” на среща с вицепремиера Атанас Пеканов

12.08.2021 10:23

На срещата е бил обсъден ревизирания План за възстановяване и устойчивост на България като част от поредицата консултации, които министърът по управление на европейските средства и вицепремиер провежда с парламентарно представените партии преди Плана да бъде внесен в Европейската комисия.

„В рамките на дискусията относно Плана за възстановяване и устойчивост, ние поставихме пред министър Пеканов и въпроси, залегнали в нашата програма и са от изключително значение за икономическото развитие на Северозападния район за планиране, в който попада Плевенска област. В тази връзка поискахме да бъдат значително увеличени инвестициите за Северна България, както и довършване на магистрала Хемус и изграждане на тунел под връх Шипка ”, информира Найден Зеленогорски, народен представител от Демократична България. Той допълни, че от Европейската комисия са поставили изискване за въвеждане на допълнителни реформи свързани с по-бърз зелен преход, с правосъдие и върховенството на закона, сфери за които от Демократична България имат готовност да работят и активно да съдействат за постигане на политически и обществен консенсус.

Ревизираният  План за възстановяване и устойчивост на България включва 57 проекта и 43 реформи, от които служебното правителство е изготвило нови 11 проекта и 7 реформи, срещу които България ще получи 12,6 млрд. лв. Очакванията са да бъдат активирани още около 8 млрд. лева национално съфинансиране през държавния бюджет и частни инвестиции.

Целта на механизмът за възстановяване и устойчивост е да подпомогне действията на държавите членки за справяне с икономическите и социалните последици на пандемията от COVID-19, както и опитите им да изградят по-устойчиви обществени системи и национални икономики. Определените в Националния план реформи и инвестиции са до 2026 г.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: