Ученици от Долна Митрополия, Плевен и Видин участваха в международен Дунавски лагер

10.08.2021 10:04

От 26 юли до 8 август при отлична организация в Лимес парк Виминациум, Р Сърбия се проведе Втори Международен Дунавски лагер по програма Еразъм+. Участници бяха деца и ръководители от 5 държави – Австрия, Румъния, Украйна, Сърбия. България беше представена от ученици от ОУ „Климент Охридски“, с. Крушовене, СУ ”Евлоги Георгиев”, гр. Тръстеник, СУ ”Васил Априлов”, гр. Долна Митрополия, СУ ”Стоян Заимов”, гр. Плевен и ПГ “Асен Златаров”, гр. Видин. Партньор по проекта е Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси в с. Байкал, община Долна Митрополия, а координатор е International Cultural communication, Vienna, Austria. Това информира Иво Джокин, директор на общинския център в село Байкал.

Децата участваха в предварително планирани “мисии” от всяка държава, включващи дейности по природни науки, история и археология, кодиране и роботика, арт ателиета. Българските мисии предизвикаха изключително голям интерес с “Под звездите на Дунав” с дейности по астрономия – Астро парти с наблюдения с телескоп, изработване на слънчев часовник от картон и подвижна звездна карта и квадрант. Специална мисия бе проведена и на брега на река Дунав “Да изследваме Дунав с таблет и смартфон” с измерване на показатели на водата с мобилни лаборатории и използване на приложения за смартфони- NASA GLOBE OBSERVER за височина на дървета със сателита ISE Sat2. Всички участници рисуваха с текстилни бои върху тениски своите впечатления от лагера.

Голям интерес предизвика и участието им в истиниски археологически разкопки на терен под ръководството на учени археолози. На интеркултурната вечер, децата от България представиха фолклорен театър “Традиционна българска сватба” и пяха народни песни.

Последната вечер на  специална церемония всички получиха сертификати за участие и за любител астроном, а на сбогуване си пожелаха до нови срещи на следващият Дунавски лагер в делтата на река Дунав.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: