Книгите „Да се знаят, да се помнят“ и „Лъч от светулка“ – реалната и поетичната памет на село Брест

09.08.2021 11:53

НЧ „Н. Й. Вапцаров 1897 – с. Брест“ организира литературно представяне на книгите „Да се знаят, да се помнят“ и „Лъч от светулка“ на местните автори – Венета Йочева и Осман Мустафов. Двете книги са издадени от издателство „Северно ехо“. Гости на събитието бяха редакторите Лалка Павлова – литературен критик, писател и поет, член на Съюза на българските писатели и Татяна Любенова – писател и поет, член на Съюза на българските писатели. Присъстваха още представители на Община Гулянци, културни и читалищни дейци, общественици, десетки жители на село Брест.

Срещата откри секретарят на читалището Стефан Копчев, който подчерта вълнуващия момент за авторите да представят творбите си първо пред своите земляци: „Най-скъпо е признанието в родния край, тук където е преминало детството и са изживени най-трепетните емоции… Брест се гордее със своите поети и писатели, художници, музиканти, журналисти, професори и медицински работници.“ Като поздрав към всички присъстващи, народната певица Бисерина Кочева изпълни автентична народна песен.

Лалка Павлова и Татяна Любенова представиха „Да се знаят, да се помнят“ на Венета Йочева и „Лъч от светулка“ от Осман Мустафов с такава емоция и вдъхновение, че не оставиха никой в салона равнодушен. „Една реална и една поетична памет за Брест – това са двете книги.“ – неслучайно каза Лалка Павлова.

В четвъртата си книга за село Брест Венета Йочева събирадокументални разкази и фотоси, даващи една цялостна картина за живота в селото в периода след 1950 година. Главни героиса онези обикновени хора с необикновени съдби, оставили своя отпечатък в местната история – земеделци, животновъди, птицевъди и пчелари, строители, инженери, механизатори, занаятчии, културни дейци и самодейци… Хора, които с разум, ръце и сърцеса градили китното село и съвременния му облик. „Това е книгата на живота ми.“ – сподели Венета Йочева – „Отне ми години труд и събиране на информация, стотици срещи и разговори, издирване на снимки и документи. Сега знам, че си заслужава, защото това е книга не само за съвременниците, а и за бъдещите поколения, за неродените брестене.“

„Лъч от светулка“ е осма стихосбирка на Осма Мустафов. Страниците й кътат най-свидните пориви на душата му.Стиховете се леят и рисуват директно и индиректно село Брест – майчиния образ, бащината къща, любовните трепети и копнежи. „Лъч от светулка“ отвежда читателя до непознати светове и отново го връща у дома.„Това е плодът на неговата поетична зрялост.“ – каза Татяна Любенова при представянето.

Емоционалната литературна вечер завърши със споделени впечатления на близки, приятели и читатели. Авторите получиха цветя и поздравителни адреси от кмета на общината Лъчезар Яков, подаръци от читалищното настоятелство и сърдечни поздравления от своите съселяни.

Снимки и информация: Община Гулянци, Пресцентър

#тагове:

НАЙ-НОВИ: