Изплащат обезщетения за щетите от градушката в Червен бряг

09.08.2021 13:55

Във връзка с кризисната обстановка, настъпила в Община Червен бряг след опустошителната буря с градушка, изсипала се на 1 юли в град Червен бряг и част от селищата на общината, Ви уведомявам, че след приключване на приема на заявления и сигнали за щети от граждани на общината бяха приети общо

908 заявления и сигнали от физически и юридически лица, жители на община Червен бряг, с описани щети по сграден фонд са приети след опустошителната буря с градушка, която се разрази на 1 юли в град Червен бряг и в част от селищата в общината. Това става ясно от изявление на кмета д-р Цветан Костадинов. Той уточнява, че заявленията са приети чрез разкрития изнесен пункт на Кризисния щаб пред сградата на Общината, Център за услуги и информация на гражданите и с отворените спешни телефонни линии за подаване на сигнали на граждани.

„С моя заповед бяха сформирани 2 комисии за извършване на опис и оценка на щетите, причинени от падналата градушка и проливни дъждове , като комисиите започнаха обход и оглед още на 2 юли 2021 г., след първите подадени заявления и сигнали от пострадали граждани, като работиха и в почивните дни. Междувременно, се внесе  Предложение до Общински съвет – Червен бряг  за  Вътрешно компенсаторни промени  по бюджета на община Червен бряг за 2021 г., в размер на 93 800 лв., за създаване на Фонд за подпомагане на гражданите за справяне с последиците от градушката, което беше разгледано на 22 юли 2021 г., на редовната сесия на Общински съвет – Червен бряг и прието с Решение № 428/22.07.2021 г..

Бе създадена дарителска сметка и се проведе кампания за набиране на средства за подпомагане на пострадалите домакинства от опустошителната буря с градушка, като със средства се включи и Общински съвет – Червен бряг, който от икономии спомогна със сумата от 15 000 лв., а  от хора в сферата на бизнеса и частни дарители се събраха  39 000 лв.“, посочва ощед-р Костадинов и добавя:

„Благодаря от мое име, и от името на общинска администрация на нашите съграждани за това, че се отзоваха и спазваха създадената организация за извозване на падналите дървета и клони, на изпочупените стъкла и керемиди на хората по график, които  бяха складирани пред домовете си, с цел улесняване транспортирането им.  Благодаря на всички съграждани за разбирането и търпението!“.

От 10 до 24 август 2021 г. , между 09:30-12:30 ч. в Пенсионерски клуб – Червен бряг ще се изплащат обезщетенията, свързани с щетите от падналата на 1 юли градушка на територията на общината.

При получаване на помощите гражданите да си носят предпазна маска, да спазват противоепидемичните мерки, да бъдат търпеливи и да представят документ за самоличност!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: