Успешен размножителен сезон за къдроглавите пеликани в Природен парк „Персина“

05.08.2021 9:51

За шеста поредна година къдроглавите пеликани, гнездящи в Природен парк „Персина“, имаха успешен гнездови сезон. Изключително радващо е, че през 2021 г. пеликаните заеха всичките три наколни дървени платформи, изградени за тях, в блатата на остров Персин. Двете платформи в блато Песчина бяха заети от общо 64 двойки къдроглави пеликани, които успешно отгледаха 80 малки. От друга страна, платформата в Мъртво блато бе заета от 24 двойки пеликани, които успешно отгледаха 25 малки. Всички малки пеликанчета отлетяха в края на месец юли, като към момента се придържат в близост до платформите в двете блата на остров Персин, както и по съседните пясъчни коси по река Дунав.

Обобщено през 2021 г. в Природен парк „Персина“ загнездиха 88 двойки къдроглави пеликани, които успешно отгледаха 105 малки, което е абсолютен рекорд за района!

Интересен е и фактът, че за поредна година, блатата на остров Персин привлякоха около двеста розови пеликани по време на размножителния сезон, които също използваха наколните дървени платформи, но само като място за почивка и нощувка. Двете блата са част от Поддържан резерват „Персински блата“ намиращ се на острова, в обсега на който са включени още Старото блато и Дульова бара.

Успешен беше и сезонът за новосформираната през тази година гнездова колония на къдроглави пеликанив Защитена местност „Калимок-Бръшлен“, край гр. Тутракан. През април 2021 г. 3 двойки оформиха своите гнезда върху платформата и успяха да отгледат 4 малки пеликанчета, които отлетяха в края на месец юли. Новосформираната колония на къдроглавия пеликан в ЗМ „Калимок-Бръшлен“ е поредна успешна стъпка в опазването на този величествен вид.

Към момента гнездовищата на къдроглавия пеликан в страната са три – езерото Сребърна, блатата на остров Персин в Природен парк „Персина“ и ЗМ „Калимок-Бръшлен“.Проследяването им хронологично във времето изглежда така: през 2016 г. за пръв път от 60 години насам бесформирана нова гнездова колония на къдроглавияпеликан в България – в блатото Песчина, като дотогава единственото място, където видът се разможаваше успешно у нас, беше езерото Сребърна; през 2020 г. пеликаните успешно заеха и платформата в Мъртво блато, отново на остров Персин; през 2021 г. бе сформирана нова гнездова колония на вида в ЗМ „Калимок-Бръшлен“.

Дейностите по опазване на къдроглавия пеликан се извършват в рамките на проект „Животът на пеликана“ (LIFE18/NAT/NL/000716), финансиран по програма Life на ЕС.

Текст и снимки: ДПП „Персина“ и БДЗП

#тагове:

НАЙ-НОВИ: