Климатикът – опасен ли е за здравето ни?

04.08.2021 7:58

По това време на юни и с тези дъждове не само температурата е висока, но и влажността може да затрудни дишането на открито. Една от спасителните грации, с които хората се борят с горещото време, е климатикът. Независимо дали сте на работа, в дома си, в търговски център или в колата си, студен климатик може да бъде много добре дошло облекчение. Въпреки това, факта, че климатиците могат да предложат временно облекчение от горещото и влажно време, това също може да бъде източник на опасения за здравето на хора от всички възрасти.

Както много неща в живота, това зависи от доста фактори. Като някой от тях са самите вие, околната среда, обстоятелствата, както и разбира се – климатика. Повечето от тези фактори са неизвести и не може да ги предоватим или контролираме, обаче със сигурност може да изберем най-подходящия климатик за тези условия. 

Има доста неща които трябва да се имат в предвид, като например квадратурата на помещението, енергийната му ефикасност, правилното филтриране за прочистване на въздуха както и разбира се, съотношение цена качество. Но благодарение на Практикер, можете на откриете широка гама от различни модели, сред които да изберете най-подходящия и то на изгодна цена. 

Накратко ще ви обясним положителните и отрицателните страни на климатиците и какво трябва да имаме в предвид когато си купуваме такъв. 

Положителни страни на климатика

Предотвратява дехидратация и топлинни удари – Излагането на прекомерна топлина за дълги периоди може да причини дехидратация. Това е така, защото високата температура води до обилно изпотяване и кара тялото ви да губи вода. Тъй като климатиците намаляват изпотяването, те могат да минимизират риска от загуба на вода и дехидратация.

Топлинните удари са друг проблем, който прекомерната топлина може да причини. Това е така, защото твърде много топлина може да затрудни тялото да регулира температурата си. Ако не се лекува достатъчно рано този проблем, може да причини увреждане на мозъка и другите органи на тялото. Тъй като климатиците намаляват температурата на въздуха, те могат да бъдат полезни за предотвратяване на топлинни удари.

Подобрява качеството на въздуха – Климатиците могат значително да подобрят качеството на въздуха в помещенията и да създадат много по-здравословна атмосфера. Това е така, защото те са способни да разпръскват полени, прах и други алергени, присъстващи в околната среда. Чрез намаляване на влажността, климатиците могат да проверят растежа на мухъл и плесен.

Помага за намаляване на астмата и алергиите – Въздушните условия могат да помогнат за филтриране, както и за дезинфекция на въздуха, който дишаме. Това може да помогне за намаляване на риска от астматични пристъпи и алергии, като премахва полени и прах, а също така предотвратява растежа на мухъл и плесен. Излагането на мухъл е един от основните фактори, които увеличават риска от астматични пристъпи, алергични реакции и други дихателни проблеми. Фактът, че затваряме прозорците си, докато използваме климатици, помага да се предотврати навлизането на алергени, бактерии и прах в околната среда.

Негативи на климатизацията

Сухота на кожата – Прекарването на увеличено количество време в климатизирана стая може да накара кожата ви да загуби влагата си, като по този начин стане чувствителна и суха. Също така може да причини дразнене и сухота на лигавицата.

Влошаване на дихателните проблеми – Внезапната промяна на температурата показа, че изостря симптомите на различни респираторни заболявания. За щастие можете значително да намалите риска от този проблем, като зададете по-висока температура и постепенно я намалявате.

Инфекции на дихателните пътища и алергии – Непочистването на климатика може да доведе до натрупване на прах, бактерии и цветен прашец във въздушните филтри. Това значително ще увеличи риска от астматични пристъпи и инфекции на дихателните пътища.

Ако климатикът намали нормалната влажност в помещението (идеалното е 30% до 50%) и въздухът стане прекалено сух, това може да раздразни носните Ви канали и гърлото, което води до кашлица. Ако въздухът е прекалено сух, слузният слой, който защитава лигавицата на носа и синусите ви, се удебелява, така че вашите въздушни канали не се оттичат както трябва или овлажняват въздуха до оптималното ниво.

Респираторните вируси като грипния вирус също предпочитат условията на сух въздух, които им предоставя климатика. Дишането на сух въздух също е често срещана причина за нощна кашлица, хъркане и неспокоен сън, така че да се събуждате, чувствайки се освежени. Спането в суха атмосфера може да означава, че се събуждате и със сухи, дехидратирани и дори болезнени напукани устни – особено ако дишате през устата поради запушване на носа. 

Използването на домашен овлажнител помага да се поддържа въздухът влажен и е първото нещо, което препоръчвамe за намаляване на повтарящите се кръвотечения от носа както при деца, така и при възрастни.

Вредите за околната среда 

Всички ние можем да се възползваме от удобствата на климатика както през лятото, така и през зимата, за да гарантираме, че температурата около нас е такава, каквато искаме да бъде. На някои места обаче разчитат на климатик 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. Въпросът обаче е, че е установено, че климатизацията има вредно въздействие върху околната среда и някои организации настояват тяхното използване да бъде прекратено.

Климатикът съществува от около век и за много хора той просто се използва за комфорт, но за повечето хора в тези изключително горещи условия. Твърди се, че климатикът прави околната среда още по-гореща поради своя принос за глобалното затопляне.

Изглежда използването на климатик увеличава замърсяването на околната среда чрез отделяне на отровни газове в околната среда, като примерно хлорфлуорвъглеводороди. Те имат отрицателно въздействие върху околната среда, тъй като са част от парниковите газове, които улавят топлината и водят до изчерпване на озоновия слой. Проблемът е, че колкото по-гореща става средата ни, толкова по-зависими сме от климатичните системи.

В допълнение към отрицателното въздействие върху околната среда, климатизацията може да се превърне и в опасност за здравето, особено за тези, които са абсолютно зависими от нея. При непрекъснато използване на климатична система въздушните филтри губят малко своята цялост и позволяват преминаване на вредни съединения отвън във вашия дом или офис. Те могат да предизвикат алергии и в някои случаи дори да предизвикат дразнене на очите, носа и гърлото.

Освен това възниква въпросът, че климатичните системи консумират много повече електроенергия и натоварват производството на електроенергия. Това също води до по-голямо замърсяване, като се има предвид, че производството на електроенергия включва изгаряне на въглища в някои страни. Не всички страни са в състояние да произвеждат електричество с хидротермална енергия. В регионите, където генераторите се използват като източник на електроенергия, замърсяването е още по-голямо, тъй като генераторите използват сурови петролни продукти и отделят въглероден окис в околната среда. Колкото по-голямо е търсенето на генератора, толкова по-голямо е отделянето на въглероден окис и други нездравословни газове.

Има много текущи изследвания на по-екологични охладителни системи, за да се спаси околната среда, но тези иновации не се разпространяват достатъчно бързо. Последният напредък включва използването на геотермални охладителни системи. Тези геотермални системи могат да се използват и за осигуряване на топлина и топла вода в битови и търговски региони.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: