Тържествено честване на 120 години от основаването на НЧ „Георги Стойков Раковски – 1901”в с. Изгрев

03.08.2021 12:23

На 30 юли село Изгрев тържествено чества 120 години от създаването на НЧ „Георги С. Раковски- 1901” с огромна признателност към основателите, гордост от постиженията и празничен концерт.


Официални гости на юбилея бяха Областният управител на област Плевен –Марио Тодоров и кметът на Община Левски – Любка Александрова.
В Изгрев, селото с името на изгрева и хора с горещи сърца, жаждата за просвета и воля за съхраняване на културната памет и национална идентичност имат дълбоки корени.
Българските читалища получиха международно признание за това ,че успяват да останат живи обществени институции, в които националната култура се възпитава и предава през поколенията до наши дни , с вписването в регистъра на ЮНЕСКО края на 2017г
Читалище „Георги Стойков Раковски- 1901 ” в село Изгрев по безспорен начин доказва това вече 120 години.
Първото читалищно помещение част от една от учебните стаи на първото училище построено през 1874г.
И избора на името на читалището не е случаен. Георги Стойков Раковски е стратегът не само на национално-революционното движение, но и на идеята за изграждане на народни читалища. Той вижда огромното им значение за наука и прогрес, за повдигане духа на българския народ и съхраняване на националната памет, припомни Маркос Христанов.

Председателят на Читалищното Настоятелство Татяна Велчева откри тържествената юбилейната вечер с благодарност към всички, дали своя принос за развитието на читалищната дейност, припомни историческите факти и събития от основаването на читалището до наши дни с твърдото обещание, че делото на нашите предци ще продължи.
Благодари за доброволно положения труд на Маркос Христанов, който за кратко време освежи фасадата на сградата на читалището за достойно посрещане на юбилея и връчи му почетна грамота от името на читалищното настоятелство.

Началото на културно – просветната дейност в село Изгрев поставят учителите Ангел Калев от Преслав и Петър Мандов от Павликени, които идват в селото през 1895 г.Основатели са прогресивни учители и будни, жадни за знания хора от селото.

На 16.11.1901 г. читалището е официално утвърдено от Министъра на културата, а съучредители са : Тони Иванов, Цвятко Кучев, Ангел Събев, Петко Попов, Григор Пенишев, Тодор Неделчев, Крум Попов,Симеон Митев и Симеон Петев .
С ентусиазъм започва театрална дейност и представленията на първите пиеси „Иванко” и „Руска” са посрещнати с голям интерес и в околните селища. Постановките на самодейците стигат чак до Търново, а със спечелените средства те купуват книги и поставят началото на библиотечната дейност.

През 1958г., след решение за построяване на читалищен дом,
с доброволен труд и средства изгревчани сбъдват своята мечта. Новият читалищен дом отваря врати през 1962 г.с модерен салон, голяма сцена и библиотека с богат книжен фонд.
Рожба на читалището в село Изгрев е изгревската духова, червена музика, създадена от Петър Великов и Пенчо Николаев през 1919г.
През годините тя е имала важна роля в обществено-политическия живот на селото.Прославила се в околията и чужбина, овековечена е на филмова лента. Духовият оркестър на Веселин Александров през годините оглася селото и обновеният център оживява от усмивки, музика и танци на големите български празници.

Ползотворната работа с младите хора през годините сгрява сърцата с постановките – „Орисия” и „България-това сме ние”. През май 2006 г. читалището е домакин на VІ- ти общински фестивал на художествената самодейност.
Многобройни са имената на самодейците, които през десетилетията с труда и таланта си като певци, танцьори, музиканти и артисти, получават обичта на публиката и награди от регионални и национални участия и конкурси .

Областният управител на област Плевен –Марио Тодоров : „Приемете най-сърдечните ми поздрави по повод празника на вашето читалище, което вече 120 години пази духа на родолюбието. Градено и оживявано от любовта, духовните търсения и безкористните усилия на читалищните дейци и на широката общественост във вашето будно малко селце, днес читалище „Г.С.Раковски-1901“ продължава да е привлекателен център за всички. Пожелавам на ръководството и членовете на читалището все така да изпълняват своята мисия за културен обмен за успешното осъществяване на местните и регионални инициативи, за достойно място в обществения живот на с. Изгрев и региона.“

Кметът на община Левски Любка Александрова поздрави всички жители на с. Изгрев по повод 120 годишния юбилей на Читалище „Г.С.Раковски-1901 и сподели, че не се чувства официален гост в родното място с красиви спомени.
Поздрави от сърце екипа на читалище „Георги С.Раковски” със 120-годишния юбилей, благодари за усилията на всички да го организират с висок дух, по изгревски. „Пожелавам Ви от сърце Читалището да е мястото за хората, нуждаещи се от духовен живот, и изразявам своята признателност за ентусиазма и всеотдайната работа на читалищните дейци. Нека всички заедно продължим мисията на нашите предшественици! Българският дух винаги е бил в нашите читалища.
В последните 120 години Читалището е душата и сърцето на село Изгрев нека така бъде и през следващите 120 ,защото това е мисията на читалищата –да будят ,да дават упование и българщина.”

Кметът на община Левски Любка Александрова връчи Поздравителен адрес и почетен плакет от Община Левски на Председателя на Читалищното Настоятелство Татяна Велчева по повод юбилейната годишнина.

Поздравителни адреси отправиха : Маргарит Иларионов – кмет на с. Изгрев, Илия Ванков – кмет на с. Козар Белене, Йордан Дончев – кмет на с. Българене, както и Васко Велчев – Председател на НЧ „Надежда 1902“ с. К. Белене.

В празничния концерт участваха самодейни колективи от: НЧ „Г.С.Раковски-1901“ с. Изгрев – ТС „Хоп-троп“, Трио за народни песни „Росна китка“, детска сборна формация „Смехурани“ и дует „Слънчица“, НЧ „Гео Милев1895“ с. Българене – вокална група „Българене“ и ДТС „Гайтанчета“, НЧ „Надежда 1902“ с. Козар Белене – с група за народни песни „Надежда“ и НЧ „Григор Вачков1911“ – група за народни песни „Трънчовица“ и танцов състав за народни хора.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: