31 юли – Богородични заговезни

31.07.2021 7:45

Всяка година на 31 юли църквата отбелязва Богородични заговезни. Това е последният ден преди Богородичните пости, които траят две седмици и приключват на 15 август – Голяма Богородица. Целта е вярващите да се пречистят, за да отворят сетивата си и да чуят посланията на божията майка. Освен лишаването от определена храна по време на Богородичните пости се избягват шумни събирания, интимност с партньора, чревоугодничество.

На Богородични заговезни е позволено да се яде „блажно“ (месни ястия и млечни продукти). Цялото семейство се събира около богата трапеза, на която централно място заема празничната погача. Питката се разчупва от най-възрастния член на рода. По-силно вярващите прекарват следващите три дни на хляб и вода.

Богородният пост е по-благосклонен в сравнение с останалите строги пости преди големите празници, но все пак и той налага определен режим. Понеделник, сряда и петък са наречени „сухи“ дни, защото тогава не трябва да се консумира готвена храна. Позволени са сурови или сушени плодове, сурови зеленчуци, ядки, черен хляб. На Преображение Господне, (6-ти август) може да се яде риба.

Снимка: rozali.com

#тагове:

НАЙ-НОВИ: