Депутатът Стефан Бурджев пита премиера Янев за конкретните мерки за пресичане на корупционните практики

30.07.2021 10:42

„Във Ваше интервю от средата на юни за български медии Вие говорите за състоянието, в което сте заварили страната като служебен– високи нива на корупция в различни стопански сектори и нейното замаскиране в законови вратички, функция на дългогодишното лобистко и тенденциозно законодателство от същия този модел на Герб и неговите присъдружни партии в трите кабинета, а също така и огромен хаос, който цари в държавните институци. Посочвате като пример министерството на оклоната среда и водите, на земеделието, на икономиката и туризма, дори на културата и на образованието.“


С тези думи се обърна към служебния премиер на време на заседание на Парламента народният представител от коалиция „БСП за България“ Стефан Бурджев. Депутатът от 15 МИР Плевен попита премиера Стефан Янев:
„След близо 40 дни от това Ваше изявление, освен изложените пред обществото ежедневни азбучни примери за корупция, какви други мерки като сезиране на компетентни органи, въвеждане на по-добра организация в тези ведомства, кадрови промени и така нататък са предприети, и как оценявате текущите резултати. Има ли тенденция в тази посока на практика поетапно да бъдат възстановени функциите, изначално заложени във философията на тези държавни институции, тяхната правова и в полза на обществото дейност? Има ли нужда от едно по-качествено и в полза на обществото законодателство, за да се регулират и пресекат занапред такива неприемливи практики?“
В своя отговор премиерът Янев посочи, че в проблема с борбата с корупцията усилията трябва да бъдат на всички – не само като законодателна инициатива, не само като законодателна рамка, която е необходимо да се обогати с нови закони, но и по отношение на тяхното прилагане, по отношение на функциониране на съдебната система.
Според Янев властите трябва да бъдат взаимно зависими. Това означава, че никой не е независим да взима самостоятелни решения. „Да, заложено е в конституцията, че съдебната власт е независима, но вероятно не е допълнено изречението, че е независима, когато отсъжда, но по отношение на други фактори тя е взаимно зависима и с изпълнителната, и със законодателната власт.“, коментира Янев в отговор на питането на депутата Стефан Бурджев.
„Моята позиция е, че говореното по отношение на борбата с корупцията, минава през всички власти, през взаимодействието и целенасоченото търсене на решение, как тази борба да бъде в интерес на публичния ресурс и на прекратяване на съществуващи практики.“, заяви Янев, като посочи, че и в момента се прави анализ и се подобряват практиките. Взимат се и конкретни мерки. Пример – по отношение на АПИ вече са подадени над 60 сигнала до прокуратурата. Такива сигнали има и от други министерства.
Възстановяването на функците е един процес и той е започнал. Функционирането на държавата зависи от изпълнението на законовия ред. Това усилие трябва законодателно да се подкрепя и от парламента – за нормално функциониране на администрацията и в рамките на законовия ред, и от гледна точка на целесъобразното използване на обществените ресурси, категоричен е Янев.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: