Кметът на Плевен пита: На КОГО СЛУЖИ РИОСВ – Плевен ???

29.07.2021 11:14

На КОГО СЛУЖИ Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/- Плевен ??? това попита в профила си във фейсбук кметът на Плевен Георг Спартански.
Ето и неговите аргументи без редакция:

Уважаеми съграждани,
както знаете, след повече от 20 години почти пълна безстопанственост от страна на собственика, т.е. на държавата, част от емблематичния за всеки плевенчанин парк „КАЙЛЪКА“ бе предоставена за управление на община Плевен по наше категорично настояване .
С осигурените от държавата финансови средства и основно чрез общинска фирма „Паркстрой“ започнахме мащабна работа по етапното почистване и възстановяване на парка. Видно е за всеки непредубеден посетител ,че „Кайлъка“ днес няма нищо общо с това, което беше до преди няколко месеца.
Тук няма да описвам всичко свършено, както и това ,което предстои.
С тази публикация искам да уведомя плевенчани за нашето желание да разположим 72 паркови осветителни тела-соларни лампи по централната алея от входа на парка до Летния театър, т.е.да осветим по ЕКОЛОГИЧЕН НАЧИН алеите, които НИКОГА ДОСЕГА не са имали осветление, да ползваме слънчева енергия, а не електричество, за да създадем комфорт за хората. Искаме да е модерно, да е екологично и безплатно.
Собственикът на парка, т.е. Държавата в лицето на Областния управител на Област Плевен даде своето съгласие.
Очаквахме същото да се случи и от страна на РИОСВ.
За огромна моя изненада РИОСВ без сериозни ЗАКОНОВИ аргументи ОТКАЗА да съгласува екологична инициатива, насочена към подобряване на комфорта на гражданите в парка по абсолютно модерен, щадящ природата и екологичен начин !?
Искам да попитам ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ПУБЛИЧНО – КЪДЕ беше РИОСВ- Плевен десетилетия наред, когато паркът не се стопанисваше от Държавата изобщо или когато в него се извършваха действия, тотално нанасящи щети на природата, когато по безобразен начин се съсипваше инфраструктура, дървесна и храстова растителност, когато целият парк тънеше в мръсотия и мизерия и бе превърнат на сметище ??? Защо РИОСВ спа дълбок сън с отворени очи и за толкова много години не се намери служител там, който в изпълнение на служебните си задължения да се опълчи срещу безстопанствеността и безобразията?
С какво еко-осветлението нарушава или заплашва да наруши парковата среда и био-разнообразието ???
В заключение – аз КАТЕГОРИЧНО ЩЕ ПОСТАВЯ парково осветление със соларни лампи по алеите , защото СЪМ ТВЪРДО УБЕДЕН, че е в интерес на гражданите !
Ако чиновниците в РИОСВ считат, че нарушавам някакви разпоредби, нека ме накажат – ще се видим в съда! ГОТОВ СЪМ !!!
Междувременно ще уведомя с нарочно писмо Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ и лично Министъра за този казус и ще поискам и да се произнесе – НА КОГО в крайна сметка СЛУЖИ РИОСВ-Плевен ???

#тагове:

НАЙ-НОВИ: