В читалището в Белене възрастни хора ще се учат как да работят с таблет или смартфон

23.07.2021 14:34

НЧ „Христо Бптев”  в Белене участва в инициативата „Интернет за всички 55+“, която се реализира от А1, в партньорство с Асоциация „Съвременни читалища“. Програмата ще обхване читалища в 20 населени места в страната и ще бъде напълно безплатна за всички желаещи възрастни граждани, които искат да научат повече за работата с таблет и смартфон.

Уроците са направени под формата за видеоклипове, които възрастните хора могат да изгледат в читалището. А1 е осигурила таблети с мобилен интернет и нужните аксесоари, така че всички желаещи да могат да преминат през обучението. Допълнително съдействие на място ще оказват служителите на читалищата, които ще помагат на възрастните хора преди началото на уроците. За тези, които преминат през обучението и попълнят изходния тест, е предвидена и томбола с технологични награди.

Видеоуроците са разработени и заснети в партньорство с Асоциация „Съвременни читалища“ и имат за цел да покажат на възрастните хора как да си служат по-добре с мобилни устройства като телефони и таблети. Курсовете съдържат показват как да направим настройки на телефона; как да се свържем към Wi-Fi; как да свалим и ползваме различни чат приложения и друга полезна информация и съвети.

Програмата ще продължи до 15 октомври тази година и ще обхване читалища в 20 населени места, сред които са градовете Белене, Варна, Дряново, Пловдив, Провадия, Радомир, София и селата Белцов, Брестовица, Буковец, Добрина, Дорково, Йоаким Груево, Караманово, Куртово Конаре, Кутово, Ново село, Радилово, Раковица, Ценово. Пълният списък на читалищата е достъпен на сайта телекома: http://bit.ly/Internet4All55

Видеоуроците са качени и на YouTube канала на А1 (http://bit.ly/Internet4All55Video) и така ще бъдат достъпни и за възрастните хора, които са по-напреднали в дигиталните технологии, или могат да разчитат на свой близък, който да им помогне.

Възрастните хора са само една от групите, към които е насочена международната инициатива за онлайн и компютърна грамотност на А1 Group, част от която е и А1 България, „Интернет за всички“. Нейната цел е да осигури достъп до информация, знания и образование в областта на технологиите на тези, които по някаква причина нямат шанс да се възползват от тази възможност, включително хора с нисък социално-икономически статус, възрастни мъже и жени, както и тези, които живеят в по-малки населени места. Програмата стартира в България през 2014 г., като в началото е фокусирана върху обучения на деца и младежи, а от 2016 г. обхваща и възрастни над 55 години.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: