Доброволци и тази година окосиха и почистиха територията на лагер „Белене“

22.07.2021 13:56
И през настоящата година доброволците на фондация „Остров Белене“ се включиха в пролетно-лятното почистване в остров “Персин”.
Окосени са главния и спомагателни пътища от територията на природен парк “Персина”. Отстранени са паднали дървета и гъста растителност. Осигурена е проходимост на пътни участъци и диги, които бяха недостъпни за посещения. Бяха насипани и укрепени с инертни материали два моста, както и пропаднали и улегнали места.
Детайлно са окосени и почистени останките и териториите на 2 – ри обект от лагера “Белене”, както и на младежкият трудов лагер, информират от Фондацията.
За пръв път през тази година частично са разкрити и обозначени основите на сервизно помещение, които са изградени от дялан камък. Открити са останки от двойна охранителна мрежа/ограда, както и от външните тоалетни на лагера. Предстои ни допълнителна работа, но вярваме, че сме на път да открием едно от карцерните помещения за изолация, които са били разположени в източната част на лагера, дожавят от фондация „Остров Белене“.
През идващите дни ще бъде маркиран и обозначен пътят, който води към останките от лагера, както и ще бъде насипена студена асфалтова смес компрометирани пътни участъци.
Дейностите са подкрепени от фондация “Америка за България” и са част от проект “Насърчаване развитието на културно-исторически, природен и семеен туризъм в гр. Белене и природен парк “Персина”.
Снимки: Фондация „Остров Белене“/ФБ
#тагове:

НАЙ-НОВИ: