Стартира видеонаблюдението на 16 ключови кръстовища в Плевен

20.07.2021 13:51

Днес официално бе даден старт на работата на новоизградената система на видеонаблюдение на 16 ключови кръстовища в Плевен. Монтирани са 180 камери, които следят трафика. 8 от кръстовищата са със светофарни уредби, а с новата система за видеонаблюдение са обхванати всички входове и изходи на града. Това стана ясно на пресконференция в Община Плевен, на която бе представена системата. В нея участваха кметът Георг Спартански, Мирослав Илиев, ръководител на проект „Развитие на интегриран градски транспорт – гр. Плевен“, в рамките на който е изградена видеосистемата, инж. Ангел Несторов, управител на „Тролейбусен транспорт“, Милен Яков, зам.-кмет и представители на фирмата-изпълнител Герасим Савов и Веско Тодоров.

От монтираните 180 камери има обзорни и т.нар. служебни, които засичат различни нарушения, снимат регистрационните номера на автомобилите и т.н. Достъп до системата вече има и полицията в Плевен. Записите от камерите се пазят до 30 дни, а след това информацията се съхранява като метаданни за присъствието на даден обект. Интересен момент е, че в случай че автомобил остане повече от 22 сек. на кръстовище системата подава данни на оператора. Системата има възможности за надграждане, като например да се включи и лицево разпознаване, но това може да стане на следващ етап, обясни Илиев.

С тази система за видеонаблюдение търсим сигурност и превенция на първо място, целта не е да се налагат глоби от Общината, това е в првомощията на КАТ, подчерта кметът Георг Спартански. И добави, че важното в случая е да се спазва законът, а не да се събират пари. Системата е с гаранционен срок от 2 години като след това поддръжката ще се осигурява от Общината на базата на сключен договор с фирма, която да реагира при аварийни ситуации.

Ще припомним, че мащабният проект „Развитие на интегриран градски транспорт – гр. Плевен“ е на стойност 15 987 519.62 лв., от които европейско финансиране 13 530 695.84 лв., а национално 2 387 769.85 лв. Той стартира на 3 април 2017 г. и трябва да приключи на 5 август 2021 г. В рамките на този проект напълно завърши обновяването на тролейбусния парк на Плевен като общо в града се движат по различни линии 54 тролейбуса, 14 от които бяха закупени в рамките на този проект. По друг еко проект на Плевен се очаква до края на годината да бъдат доставени и 14 електробуса и така градът ни ще е с изцяло щадящ природата обществен транспорт.

Другите вече изпълнени дейности по проекта са доставка на специализирани сервизни машини – влекач и машина за ремонт на контактната мрежа, изграждане на електронна система за таксуване в тролеите, която в момента се подлага на широк тест, за да стартира без проблеми.

При изпълнението на проекта е постигнато намаляване на емисиите на парниковите газове с 400 тона годишно, обновяване на линиите на градския транспорт с дължина от 115,80 км, реализирани са над 12 млн. пътувания само с последните 14 нови тролеи.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: