С вота от чужбина Възраждане става част от 46-ото Народно събрание

09.07.2021 13:06

Експертите на Възраждане с предложения за оптимизация на бюджета и стратегията за икономическо развитие на страната в следващите 20 години

Според последните проучвания на електоралните нагласи и по данни на социологическите агенции Възраждане получава 3,2% от вота в България. Припомняме, че на изборите на 4 април прогнозите бяха 1,1%, а реално Възраждане  получи 2,5% и беше изненадата на изборите за мнозина.

При това  сегашният прогнозен резултат от 3,2% не включва вота в чужбина, който за Възражда не е висок. Съдейки по резултата от 3,2%, даван към момента, и съпоставяйки го към този от 4 април, реално Възраждане ще стане част от 46-ото Народно събрание.

Ето и някои от основните акценти в програмата на партията, по които ще работи:

Възраждане категорично застава зад запазването на българския лев и е против приемането на еврото като национална валута. Някои от доводите на икономическия ни екип са: загуба на национален суверенитет; инфлация при стоките от първа необходимост; валутният борд е апетитна хапка за мафията в България; ще плащаме дълговете на други държави.

Няма държава, която да е повишила скоростта на развитие на икономиката си след влизане в еврозоната. ЕЦБ по никакъв начин не успя да предотврати фалита на банки и икономическата криза например в Гърция, като ги  остави да задлъжнеят и в момента държавния им дълг е над 200% спрямо БВП.

Разработен е план България да влезе в еврозоната, но не е предвиден механизъм за излизане, посочват още от политическата партия.

Ето какво предвижда програмата на Възраждане:

ОБРАЗОВАНИЕ:

Част от предложениятанаВъзраждане в сферата на образованието са:премахване на делегираните бюджети; въвеждане на мандатност за директорите; намаляване на административната тежест в работата на учителите; пренаписване на учебниците по история и литература в дух на родолюбие; възстановяване и развитие на хуманитарното и професионалното образование и държавна подкрепа за даровитите ученици; ограничаване на влиянието на чуждифондации и неправителствени организации върху образователната система; намаляване броя на университетите и завишаване на критериите за прием на студенти; пряка взаимовръзка между висшето образование и кадровата политика на държавата.

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Възраждане е за премахване на търговския статут на болниците и за държавно финансиране на медицинските дейности, обвързано   с потребностите на пациентите; признаванеправото на минимален безплатен пакет медицинска помощ за всички български граждани, която ще е финансирана чрез държавния бюджет; отпадане на ДДС-то върху лекарствата; ефективно прилагане на програми за здравна култура и здравно образование на населението; възстановяване на училищните здравни кабинети и здравните служби в малките населени места; осигуряване на държавно програмно финансиране за проблемите по семейното планиране и асистираната репродукция.

Основен проблем в страната ни е демографската криза. България е уникален случай в Европа, защото в мирно време намалява с по 100 000 човека годишно. Страната ни може да последва практиката на Гърция, която основно с помощта на Европейския съюз в периода  1990 – 2000 г. върна повече от 1 000 000 икономически емигранти с пакет от икономически мерки, които даваха възможност на всеки емигрант да не плаща данъци пет години след като се завърне в Гърция. Експертите на Възраждане разработиха програма за справяне с демографската криза. Някой от основните й компоненти са: повишаване на социалната помощ за отглеждане на дете; право на социална помощ за отглеждане на дете за всяко семейство на работещи родители; адекватно подпомагане на многодетни семейства;увеличаване на държавните стимули за семейства с цел повишаване на раждаемостта; държавна помощ или безлихвен заем за покупка на жилище за работещи родители с многодетни семейства; осигуряване на повече възможности за безплатна асистирана репродукция; адекватно подпомагане на семейства с деца в неравностойно здравно или социално положение; реализиране на програмата  за стимулиране на етнически българи, живеещи по рождение в чужди страни, и на лица с български корени да се върнат в България, с облекчена процедура за това; развиване на специални икономически зони в изоставащите региони на страната, с което ще бъдат осигурени повече работни места в по-малките градове; данъчни стимули и допълнително финансиране за развитие на селските райони на България.

ИКОНОМИКА:

Според Възраждане пълноценното развитие на икономиката следва да е резултат от разбирането, че пазарният фундаментализъм е също толкова вреден, колкото и пълният държавен контрол. Ключовите икономически отрасли като енергетика, природни богатства, военна промишленост, транспорт, комуникации и други следва да бъдат с водещо държавно участие. Необходимо е изкореняване на корупцията на всички равнища,  повишаване на доходите на българите, осигуряване на държавна подкрепа за малкия и средния бизнес, развитие на селското стопанство и промишлеността, подобряване на качеството и контрола на храните, защита на географската идентификация на уникални български продукти, държавна политика за откриване на нови пазари извън България и Европейския съюз. Възраждане ще работи за превръщането на България в технологичен център на Балканите и Европа.

СЪДЕБНА СИСТЕМА:

Възраждане прдлага следните промени: незаобиколим тест представляващ полиграфско изследване (детектор на лъжата),  за всички ангажирани в системата относно  корупционни нагласи, мислене и действия. Следващите тестове е нужно да обхващат професионалната подготовка,  коефициент на интелигентност и обща култура, психологически профил. Следващата стъпка е създаването на законови правила, чрез които да се регулират структурите, функциите и правомощията на контролните органи. Не по-малко важно е въвеждането на електронно управление в обществения живот.

Нужна е законодателна промяна и относно размера на санкциите за извършени правонарушения, както и регламентиране на бърз начин за събиране на вземанията.

Прокуратурата да стане част от изпълнителната власт на пряко подчинение на министъра на правосъдието.
Разследване срещу Главния прокурор да се осъществява от екип прокурори, определени от министъра на правосъдието.
Всички актове на прокуратурата да подлежат на съдебен контрол.
Висшият съдебен съвет да заседава на сесии и да се състои само от пряко избрани магистрати.
Конкурсите да се провеждат на тестови принцип.
Фигурата на младши съдии и прокурори да се премахне.
Да се предвидят в ЗСВ кратки срокове за провеждане на процедурата за предсрочно освобождаване на Главния прокурор и председателите на върховните съдилища – чл.175 вр. с чл.173 ЗСВ.Решението на Пленума да подлежи на съдебен контрол.
Искане за откриване на процедурата да може да прави и НС, както и съдийската колегия.
С решението за откриване на производството Пленумът на ВСС да отстранява Главния прокурор, съответно председателите на върховните съдилища до влизане в сила на решението на ВАС.

ДРУГИ НАЛЕЖАЩИ ЗАДАЧИ:

Преструктуриране и модернизиране на българската армия, която трябва да е способна реално и напълно самостоятелно да защитава националната сигурност и териториалната цялост на страната. Колективната отбрана, основаваща се на участие във военно-политически блокове, може да бъде само поддържащ елемент от сигурността ни, но не и основен такъв; референдуми за оставането на България в ЕС и НАТО и предоговаряне на партньорствата ни в двата съюза; запазване на националната валута, оптимизация и дигитализация на държавната администрация; преразглеждане на всички концесионни договори за добив на подземни богатства, устойчива политика за опазване на околната среда и премахване на нерегламентираните сметища, засилен контрол върху дърводобивната дейност, възстановяване на вече обезлесени територии.

Вчера на заключителна пресконференция екип от икономисти на Възраждане представи анализ на бюджета по сектори, предлагайки стратегия за решение и преодоляване на неефективно изразходващи се средства. Експертите посочиха как и откъде ще бъдат осигурени средства за реализиране на идеите на партията.

В българската история има сведения за много по-тежки времена на натиск, но сме преодолели всичко. Единственото, което трябва да се случи, е всеки един от нас да гласува на 11 юли с бюлетина номер 11.

Получавайки доверието на българските граждани, като народни представители ние от Възраждане ще създаваме закони с мисъл и грижа за всеки сънародник. Промяната е възможна и зависи от всеки българин по света!

България има нужда от Възраждане.

На 11 юли гласувайте с номер 11 за Възраждане!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: