Над 200 родолюбци тръгват по стъпките на Апостола от Плевен до Карлово

09.07.2021 14:13

236 са участниците в 27-мия поред Национален поход „По стъпките на Апостола“, който започва от Плевен и спира в Карлово в деня на рождението на Васил Левски. Тази година походът е организиран в седем лъча, разказа днес на пресконференция д-р Галя Цветкова, главен ръководител на инициативата от 10 години. 60 от участниците са ученици, има и деца по на 5-6 години като най-малкият походник е момиченце на 1 годинка.

Една от новостите тази година е, че на участниците в похода ще бъде предоставен дигиталния шрифт с почерка на Левски. Идеята ни е по време на преходите заветите на Апостола да бъдат писани именно с този шрифт, добави Ангел Петров, участник в похода и планински водач.

Тази година ще бъде възродена една традиция – преди официалното откриване на похода ръководителите на лъчове ще посетят Никопол и Турну Мъгуреле, където ще поднесат цветя пред паметната на плоча на Данаил Попов и Васил Левски в румънския град. Специално ще е участието на млад гайдар от НУИ „Панайот Пипков“ – Стефан Цветомиров.

Участието в похода е един добър начин да се почувстваш истински българин, за мен това е и начин да предавам заветите на Левски и те да достигат до повече хора, каза Радослав Тодоров, ученик в МГ – Плевен и вече за пета година участник в похода, а от две е и знаменосец на единия от лъчовете.

Аз съм вече историята на похода, каза Васил Копчев, създател на инициативата, който за първа година няма да може да участва на 100%. Той подчерта, че благодарение на хората, на които е предал щафетата, походът ще го има още дълги години. А и ние българите какво сме без Левски? Колко ще бъде различна родината ни, ако ги нямаше титаните като Ботев и Левски, онези възрожденци, които извадиха България от небитието и я направиха отново държава. Левски и Ботев трябва да са винаги с нас, категоричен бе Копчев.

И тази година Община Плевен подкрепя организацията като поема пътните разноски за учениците. Откриването на похода в Плевен ще е на 13 юли от 18,30 часа пред паметника на Васил Левски.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: