8 юли – Световен ден за борба с алергиите

08.07.2021 7:07

От 2005 г. по инициатива на Световната организация за борба с алергиите отбелязваме на 8 юли Световния ден за борба с алергиите. Целта е да се популяризира информацията за алергичните заболявания, да се акцентира върху необходимостта от профилактиката и превенцията им.

pollen
Само за последните 20-25 години хората с различни алергии, бронхиална астма, атопичен дерматит и алергичен ринит са се увеличили 3 пъти. Увеличението се дължи до голяма степен на факторите на околната среда – драстичното замърсяване и факта, че хората са в контакт с многобройни изкуствено създадени субстанции, несъществували допреди 20 години. Според учените алергичните заболявания са на второ място по брой на засегнати пациенти.
Алергиите се определят като свръхреакция на организма към вещество (алерген), което се приема от него като вредно, дори и в действителност да не е такова.
Проучвания показват, че не само се е увеличила честотата на алергичните заболявания, но и значително се е разширила възрастовата граница на пациентите. Свръхчувствителност може да се появи както в ранно детство, така и в по-напреднала възраст.
Избягването на алергиите в такава наситена с алергени обкръжаваща среда е практически невъзможно. През последните години се появиха множество средства, които да помогнат или да предотвратят появата на алергичните симптоми и реакции.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: