Владимир Николов, окръжен прокурор: Плевенските прокуратури имат сериозен опит при разследването на изборни престъпления

08.07.2021 13:48

11 сигнала за купуване на гласове са получени в плевенските прокуратури, няма все още досъдебни производства

Владимир Николов е новият окръжен прокурор на Плевен. Заема тази длъжност от 22 юни 2021 г. Той е завършил средно образование в Гимназия с преподаване на чужди езици – Плевен, специалност английски език, втори език немски. Висшето си образование завършва във ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“, специалност „Право“.

От 2007 г. работи в системата на Прокуратурата на Република България, като заема последователно длъжностите младши прокурор, прокурор и зам.районен прокурор на Районна прокуратура – Плевен. През периода 01.08.2012 година- 01.08.2017 година заема длъжността „Административен ръководител- Районен прокурор на Районна прокуратура град Плевен“.

В последните дни преди предсрочните парламентарни избори разговаряме с прокурор Николов за сигналите, свързани с изборните нарушения и организацията на ОП – Плевен за изборния ден.

Прокурор Николов, каква е организацията на Окръжна прокуратура – Плевен във връзка с предстоящите избори тази неделя?

Окръжна прокуратура и Районна прокуратура – Плевен са създали стройна организация, за да осигурим законосъобразно провеждане на предстоящите избори в неделя. На лице са дежурни екипи от прокурори и служители, които ще бъдат на място и ще изпълняват служебните си задължения в сградата на Съдебната палата. На сайта на ОП са публикувани телефоните и е-mail адресите на прокуратурите като призоваваме всички граждани и организации да се чувстват свободни и да подават сигнали, за които считат че са от компетентността на прокуратурата. Както в годините назад, така и сега, ние ще положим усилия в рамките на нашата компетентност, да гарантираме, че този вот ще бъде проведен съобразно законодателството на Р България. При всеки един случай, когато констатираме, че са на лице достатъчно данни за извършено престъпление против политическите права на гражданите, ще извършваме съответни проверки и ще образуваме наказателни производства. Прокуратурата по никакъв начин не участва в избирателния процес, ние сме политически неутрални и независимо от извършителите, тяхната политическа окраска, ние ще преследваме виновните с цялата строгост на закона.

В последните дни зачестиха в цялата страна акциите по сигнали за купуване на гласове. В ОП –Плевен има ли постъпили такива сигнали и какви действия са предприети?

Към настоящия момент в плевенските прокуратури са получени 11 сигнала. Част от тях са обработени, но към настоящия момент няма образувани досъдебни производства, т.е. наблюдаващите прокурори са преценили, че няма достатъчно данни за извършени престъпления против избирателните права на гражданите. Прокуратурата не е органът, който разкрива тези престъпления. Това е в компетентността на нашите колеги от МВР, върху които тежи задължението и отговорността да извършат съответната оперативна работа, да съберат необходимия обем информация и да я представят на вниманието на прокуратурата. Ако е на лице достатъчно информация, ние реагираме бързо като към настоящия момент проверките се възлагат за срок до 48 часа. В случай, че се констатира извършено престъпление, ще работим тези дела под формата на бързи производства. Целта е една – да реагираме максимално бързо, да пресечем схемите за купуване на гласове и да покажем на българските граждани, че прокуратурата брани техните права и защитава интересите им.

Има ли резултат от възложената преди дни проверка на ОДМВР от страна на Районна прокуратура – Плевен във връзка със сигнали за изборни нарушения, която бе обявена чрез медиите?

По проверката се работи. Искам да уточня, че често има сигнали, които не касаят престъпления, а нарушения на Изборния кодекс, т.е. във връзка с механизма на откриване на избирателни секции, агитация и т.н., ние не сме компетентни. Там се вземат мерки от съответната РИК, от ЦИК – т.е. от изборната администрация. Ако съответните нарушения имат белези и на престъпления, ние веднага реагираме с образуване на бързи досъдебни производства. Отново подчертавам, че към момента нямаме такъв случай.

Да припомним какви са разпоредбите на закона при доказани случаи на продаване и купуване на гласове?

Наказателният кодекс предвижда различни състави на престъпления, свъзрани с избирателните права. Престъпление е както да приемаш материална облага, за да упражниш правото си на глас в полза на определена политическа партия, коалиция или кандидат, така е и престъпление да се предлагат такива материални облаги. Апелирам към всички граждани при установяване на такива случаи незабавно да се обръщат към прокуратурата и МВР. Нашият закон предвижда сериозни наказания – лишаване от свобода, сериозни глоби и лишаване от права. Искам да припомня, че плевенските прокуратури в последните десетина години имат сериозен опит в разследването на такива престъпления. Ние сме едни от лидерите в национален мащаб, създавали сме практиката по тези дела. Имаме множество осъдителни актове. Благодарение на добрата ни координация с оперативните служби и разследващите органи на МВР и ДАНС сме постигали сериозни наказания. Имаме и такива случаи, при които под формата на бързи производства в рамките на часове купувачите на гласове са били осъдени, наказанията са изпълнени, дори в рамките на същия ден лицата са привеждани в затвора в Плевен при наложена ефективна присъда.

Има ли напрежение в дните преди изборите – и политическо, и обществено?

При тези избори се наблюдава известно напрежение. Но създаването на известно напрежение и рушенето на връзките между прокуратурата и МВР ще доведе до вреда за обикновените български граждани, които искат ред, справедливост и свободно  да упражнят правото си на глас, без то да бъде изкривено и да доведедо някакви уродливи форми. А полза от това напрежение може да имат само престъпния свят и тези хора, които осъществяват схемите за контролиран, купуван и корпоративен вот. Прокуратурата, МВР и ДАНС трябва да гледат в една посока и сме призвани да се броим с престъпността.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: