237 кандидати за депутати ще се борят за гласовете на избирателите в област Плевен

07.07.2021 14:51

237 са регистрираните кандидати за народни представители, които тази неделя на 11 юли ще се борят за гласовете на избирателите в област Плевен. Това стана ясно днес на пресконференцията на Василка Митева, председател на Районна избирателна комисия – Плевен и на Пламен Иванов, секретар. Общо 15 партии и 8 коалиции са регистрирали кандидатски листи за 15-ти МИР-Плевен. Пет са пълните листи с по 18 кандидати, има и една само с един кандидат. Мандатите за 15-ти МИР – Плевен са 9, т.е. за едно място се борят около 23-ма кандидати за депутати.

237 847 са гласоподавателите в избирателните списъци в област Плевен. Най-много са те в община Плевен – 120 770, най-малко в община Пордим -4 609. До 10 юли списъците трябва да бъдат актуализирани като от тях се премахнат заличените лица, починали и т.н. За първи път право на глас в област Плевен имат 550 младежи, навършили пълнолетие в месеците преди двата парламентарни вота, от тях 239 са в Плевен. Столетниците са 7, като най-възрастният е мъж на 104 години.

Общо сформираните секционни избирателни комисии на територията на област Плевен към днешна дата са 391, очаква се да бъдат назначени съставите и на още подвижни СИК. Няма постъпили искания за гласуване на избиратели, поставени под карантина.

В 306 секции ще се гласува с една машина, а в 38 – с две машини, в подвижните СИК, които се очаква да са около 52, ще се гласува с хартиени бюлетини.

Ще припомним, че вчера пристигнаха 239 000 хартиени бюлетини за вота в област Плевен. Гласуването на тези избори ще е задължително машинно, но в секциите под 300 избиратели, както и в подвижните такива, ще се използват хартиени бюлетини. Не очакваме да се гласува на хартия в секциите с машини, коментира Митева. Това, добави тя, може да стане само в определни случаи – повреда в машината например. Решението обаче дали в конкретна секция трябва да се премине към гласуване с хартиени бюлетини, може да вземе само ЦИК.

Председателят на РИК – Плевен посочи, че машините за вота ще пристигнат на 10 юли, събота. Създава се организация да бъдат раздадени по секции заедно с изборните книжа и материали. В момента, в който машината се монтира в секцията, се прави тест, нулира се и се запечатва, а члновете на съответната СИК ще бъдат обучени как да я стартират в изборния ден.

Към всяка машина има по три карти за гласуване, като поредни избиратели не мога да гласуват с една и съща карта. Самите машини няма да се дезинфекцират, особено екраните им, избирателите ще могат да ползват дезинфектанти преди и след вота си.

Василка Митева отбеляза, че на тези избори има голям интерес от международни и български наблюдатели. До момента няма съществени сигнали за изборни нарушения.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: