На 7 юли се почита паметта на Света Неделя. Вижте кой има имен ден днес!

07.07.2021 7:07

На 7 юли почитаме паметта на млада и смела мъченица, която не се изплашила от страшните изтезания в името на Христос.
Света вмчца Кириакия, на български език Света Неделя, е родена през 3 век в Никомидия, Мала Азия. Тя била дъщеря на християни – праведните Доротей и Евсевия. Кръстили я Кириакия (Неделя), защото се родила в неделя – денят на Господ.

ned
От малка Света Неделя познавала Христовата мъдрост и посветила своя живот на служене на Всевишния. Водила скромен, смирен, целомъдрен и изключително благочестив живот.
Император Диоклетиан подновил гоненията над християните. Неговата амбиция била с мъчения и със заплахи да накара християните да се откажат от Христа като започнат да правят приношения на идолите.
Родителите на Света Неделя били заловени, заедно с тяхната праведна дъщеря.
Света Неделя била затворена в тъмница, където била подложена на нечовешки мъки – горили тялото й; гола била влачена из града; пребивали я с камшици, а след това безпощадно пробождали крехкото тяло на мъченицата с нажежени железа.
Поддържана от Божията сила и благодат, Света Неделя оздравявала всеки път.
Окрилена от силата на вярата си в Христа, тя отговаряла, че когато е най-немощта, тогава се чувства най-силна. След като палачите не могли да погубят крехката плът на младата Неделя, тя била осъдена на смърт чрез посичане с меч.
Младата Света Неделя коленичила пред палача, за да изпълни наказанието, но в този момент Господ прибрал душата й. Това станало на 7 юли през 289 г.
Имен ден празнуват Неделя, Неделчо, Недялка, Недялко, Неда, Недьо, Недка, Недко, Нели, Нелина, Ненка, Ненко, Ненчо, Делян, Дельо, Делчо

#тагове:

НАЙ-НОВИ: