Централното топлоснабдяване в Плевен – сигурният начин за качествено отопление

06.07.2021 12:14

„Централното отопление осигурява сигурност, безопасност,домашен уют и удобство на хората. То дава възможност за постигане на равномерна и благоприятна температура във всяко жилище, което допринася за създаване на необходимия висококачествен комфорт на потребителите. При него клиентите нямат разходи за изграждане, поддръжка, ремонт и технически контрол на топлопроводи и абонатни станции. Всички разходи  по мрежата са за сметка на топлофикационните дружества.“ Това каза инж. Йордан Василев, директор на „Топлофикация Плевен“.

„Клиентът инвестира само в закупуването на отоплителни тела и индивидуалниразпределители.“, каза инж. Василев. Той отново напомни, че във връзка с последните законодателни изменения, касаещи начина, по който потреблението се отчита, препоръчва на всички клиенти да монтират топломери, водомери за топла вода и разпределители с дистанционен отчет. „С тях клиентите следят непрекъснато своята консумация на топлинна енергия и заплащат 100% реалното потребление. Предимствата при  този метод е и високата сигурност на данните и елиминирането на фактора „човешка грешка“. Друго преимущество е, че при дистанционното отчитане отпада задължението за посещение и визуално засичане на уредите от топлинен счетоводител през определен период от време. Монтирането им ограничава възможността за неправомерно потребление на топлинна енергия от страна на съседи.“ обобщи инж. Василев.

Директорът на „Топлофикация Плевен“ посочи още едно важно предимство при отоплението на парно, а именно че при централното топлоподаване топлоносителят е гореща вода. „Ето защо отоплителните тела в дома и съоръженията в сградата, където живеем, не носят риск от избухване или възпламеняване, което ги прави по-безопасни в сравнение с други варианти за отопление. От значение е и сигурността на доставките, особено в най-студените зимни дни, когато някои от електрическитеуреди за отопление в дома отказват.“, каза инж. Йордан Василев.

„Топлофикационните дружества предоставят най-сигурния, екологичен и икономичен метод за справяне с предизвикателствата, пред които сме изправени във връзка с опазване на околната среда. Когенерацията на „Топлофикация Плевен“ не отделя във въздуха серни оксиди, диоксиди и фини прахови частици.“, каза инж. Василев. Директорът на предприятието обясни, че емисиите на отделяния азотен оксид и въглероден диоксид, при топлофикационните дружества на природен газ, са в пъти по-малко спрямо същите при отоплението на дърва и въглища. „Радиаторите не отделят прах, дим и вредни частици, което запазва дома чист.“, допълва още инж. Василев.

Инж. Василев обясни, че Плевен е един от градовете с добре развита топлофикационна мрежа и мощности, които осигуряват доставката на качествено и екологично чисто отопление през зимата, както и на битова гореща вода целогодишно.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: