Симеон Славчев: ПП МИР настоява за пълна ревизия на продажбата на държавни имоти зад граница

06.07.2021 13:32

ПП МИР (Морал, Инициативност и Родолюбие) настоява за пълна ревизия на всички държавни имоти зад граница, които са били продадени. Това заяви председателят на ПП МИР Симеон Славчев на кръглата маса в БТА – „Външната  политика или как България да си върне авторитета на международната сцена“.

„Стопанисването на държавните имоти зад граница е непрозрачен процес и от ПП МИР настояваме за пълна ревизия на тяхното стопанисване, както и на тези, които са били продадени“, заяви Симеон Славчев. Той уточни, че партията има основни девет приоритета във външната политика и ще отстоява тяхното прилагане.

Дипломатът от кариерата с над 40 години опит в МВнР и водач на листата на ПП МИР в 24-ти избирателен район Венцислав Иванов заяви, че първият и основен приоритет във външната политика трябва да стане принципът „глас народен, глас Божи“ – най- жизненоважните външнополитически ангажименти на страната ни да бъдат подлагани на широко и задълбочено обсъждане, при пълна прозрачност и отчитане на различни мнения, а при необходимост и чрез провеждане на референдум.

Бившият посланик разкри, че ПП МИР ще настоява и външната политика на страната да бъде в тясна координация с всички останали субекти – Президент, Народно събрание и правителство, на които Конституцията е делегирала правото да извършват тази дейност. „Неведнъж, особено напоследък, сме свидетели на липса на такава координация,  дори понякога на разнобой между тези субекти.  Нормално е при посещения в чужбина президентът да бъде придружаван от министър на външните работи, а премиер – от ресорен зам.-министър. Някой да е видял някога г-жа Захариева да придружава президента Радев?“, попита Венцислав Иванов.

Той уточни, че основен принцип за ПП МИР е засилване на ролята на Народното събрание и на комисията по външна политика в парламента при определяне на външната политика в страната, а не от правителството. „Трябва в комисията по външна политика да влизат депутати, които наистина разбират от тази деликатна дейност, а не такива, които да обичат да пътуват зад граница“, заяви още дипломатът. Той уточни, че външната политика трябва да бъде проактивна, а не догонваща, както е досега. Другият основен приоритет е външната политика на страната да бъде независима от други държави и международни организации и да се ръководи изцяло от националния интерес на България. Той уточни, че ПП МИР  ще отстоява и за подреждане на стратегическите приоритети за страната, тяхното стриктно спазване и те да не се пренареждат, когато се смени правителството. „Другите наши приоритети са защита на нашите сънародници зад граница и ролята на професионалната ни дипломатическа служба да бъде възстановена и издигната на достойно ниво, чрез адекватни законодателни и административни действия.  Например извънредният и пълномощният посланик в едно посолство се назначават с указ от Президента, а постоянният секретар от министъра на външните работи. Това влоши състоянието на дипломатическата служба“, заяви още Венцислав Иванов.

„Българите в чужбина са основен приоритет за ПП МИР. Външната политика и националният ни интерес трябва да е свързан с привличането на чуждестранни инвестиции. Страната ни има уникални възможности за износ на продукти, стоки и услуги и ние трябва да се ориентираме към Евразийското пространство, което е икономическо, а не политическо пространство. Страната ни има исторически опит в пазарите на Изток и това трябва да се използва, за да бъде благоприятно за икономиката ни. Когато ние влезем в Народното събрание, ние ще отстояваме всички тези приоритети“, заяви Симеон Славчев.

Експертът по управление при кризи и дългогодишен служител от МВнР Пламен Стоянов заяви, че е крайно необходимо да се повиши професионалната квалификация в консулските служби на България зад граница. „В консулските служби постъпват всякакви въпроси, включително и от правен характер. Често пъти се случва служителите да не познават правната база на съответната страна-домакин и това трябва да се промени, като се повиши професионаланата квалификация на служителите“, заяви Пламен Стоянов.

Снимка: БТА

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: