Петър Витанов: Европейският имунизационен паспорт отваря границите и ще мотивира повече българи да се ваксинират

01.07.2021 10:28

„Европейският имунизационен паспорт отваря границите за пътуване и ще даде възможност на туризма, транспорта и търговията да се възстановят. Той не само ще улесни пътуването, но ще мотивира повече хора да си поставят ваксини“. Това каза пред БНР Петър Витанов, ръководител на делегацията на българските социалисти в ЕП в първия ден, в който паспортът официално влиза в сила.

„Европейският сертификат дава добра възможност за подобряване на свързаността и улеснява  пътуването в Европа, каквато беше и неговата цел. До момента имахме 27 държави с 27 различни рестрикционни мерки. С тях беше много по-трудно да възстановим бизнеса, пътуванията, търговията, туризма. Решението, което беше взето и вече е реализирано, ще даде тласък към  връщане на нормалността“, коментира Витанов.

Сертификатът ще мотивира повече българи да се ваксинират, смята още Петър Витанов. Той напомни, че България продължава да е държавата в ЕС, в която хората са най-скептични към ваксините.

„Бяха направени серия от грешки от правителството – първо при подбора на ваксини, а след това и при липсата на информационна кампания. Така стигнахме и до момента, в който България е най-скептичната държава от Европейския съюз и в същото време разполага с най-много ваксини, които стоят на склад“, каза още Витанов.

Ваксинационният сертификат прави пътуването по-евтино, защото веднъж ваксинирани, си спестяваме разходите за PCR или други тестове, които се изискват при влизане в друга държава.

„Най-важно е здравето на хората и затова призовавам нашите сънародници да се ваксинират. През месец август се очаква агресивно нахлуване на новия индийски щам Делта, а специалистите са категорични, че ваксината ще предпази хората от него“, добави Витанов.

„Ваксините спасяват човешки живот. При нивата на застаряващо население, при равнището на здравна услуга у нас, при нивата на смъртност, които показаха, че България има генерален проблем със здравната си система, ваксините са безалтернативни“, смята Витанов.

Според Петър Витанов при нова вълна няма да се повтори сценария от миналата година, когато имаше масови локдауни, а повечето държави действаха хаотично.

„Смятам, че никога повече няма да се стигне до подобен хаос и дори на локално ниво да има някакви рестрикции и затваряне, няма да достигнем нивата, които имахме преди година“, каза още Петър Витанов.

Законтакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

#тагове:

НАЙ-НОВИ: