Плевенчани излязоха на протест пред Общината заради презастрояване в кварталите им

30.06.2021 9:07

Плевенчани излязоха на протест днес пред сградата на Общината, за да покажат своето недоволство срещу преазстрояването в кварталите им. Ще припомним, че става въпрос за квартали 30, 32 и 35, където има инвеститорски интереси през годините за построяване на жилищни сгради на височина по-голяма от определената по ПУП. Хората дори изпратиха и подписка до кмета Георг Спартански, в която изразяват недоволството си от промяната в Подробния устройствен план в квартали 30, 32 и 35 от малко етажно ниско застрояване /8-10 м/ към високоетажно застрояване /15 м/. Нека имотите ни не бъдат засенчвани от високи жилищни сгради  и да не се променя духа на съществуващото застрояване в кварталите – основно двуетажни еднофамилни къщи, призовават жителите на въпросните квартали.

Днес жители на трите квартала отново заявиха несъгласието си. Доля Апостолова разказа, че до нейната къща има планове за построяване на жилищна кооперация с гаражи на 5 етажа. Не сме съгласни с това толкова висока сграда да има в съседство с нашата къща. Не сме съгласни с високото застрояване и няма да се съгласим с промяна в действащия oт 2014 г. ПУП, категорична е Доля Апостолова. Тя твърди, че не е уведомявана по законния ред при излизане на обявленията за промяна в ПУП във връзка с бъдещото строителство на кооперацията в съседство. Затова тя и нейни съседи са подали жалби в Административния съд като заседание по делото е насрочено за днес.

Пред екип на Нова тв, който направи репортаж за протеста, кметът Георг Спартански коментира, че ще се изчака решението на съда. „Ако съдът каже, че законът е спазен, значи е спазен. Ако каже, че е нарушено правото на гражданите, ще се съобразим“, заяви Спартански.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: