Много емоции и награди за децата от Гулянци в Деня на Дунав

30.06.2021 15:32

Община Гулянци отбеляза Международния ден на река Дунав на 29 юни съвместно с МКБППМН, ЦОП гр. Гулянци и СУ „Хр. Смирненски“.

Александър Мичев – секретар на местната комисия беше подготвил беседа и викторина на тема „Богатствата на Дунав“ и забавни и образователни игри за децата, които по увлекателен начин обогатиха знанията им за реката, природата и опазването й, видовете риби и птици, историята по тези места. Учениците бяха разделени в отбори и се съревноваваха в риболов, пъзели, гатанки, дърпане на въже. Центърът за обществена подкрепа ангажира учениците с арт-занимания.

В рамките на събитието беше подредена изложба от творбите, участвали в общинския конкурс „Моето приключение край Дунав“ и бяха обявени победителите. Над 30 ученици от община Гулянци и град Плевен се включиха в тазгодишното издание на конкурса и впечатлиха журито с таланта, творческото си мислене и не на последно място с изразеното виждане за опазването на околната среда, приятелството, бита и културата на хората, приключенията край реката.

В конкурса със специални награди за най-силно послание бяха отличени:

I-во място – Габриел Мартинов, 4 клас от СУ „Хр. Смирненски“ гр. Гулянци

При награждаването той разказа, че с творбата си иска да каже на хората да пазят природата, да не изхвърлят отпадъци, да не палят огън, да не изсичат дърветата. Самият той от малък често ходи на излети със семейството си и почиства брега.

II-ро място – Милена Върбанова, 4 клас от СУ „Хр. Смирненски“ гр. Гулянци

Рисунката на Милена впечатлява с оригиналност – в капчица вода, насред пустиня, тя подчертава значението на водата за живота и природата и отправя своето послание да ценим богатството, което имаме.

III-то място – Рая Димитрова, 5 клас от ОУ „Хр. Ботев“ с. Брест

Със своята рисунка Рая отправя поглед в бъдещето и гради мост между бреговете.

Журито връчи и специални награди за художествена техника и оригиналност на Галин Бондоков от 4 клас и Маги Йорданова от 5 клас на СУ „Хр. Смирненски“ гр. Гулянци.

В категорията за рисунка, която се оказа най-привлекателна за децата бяха наградени още:

І-во място – Николай Цветанов, 4 клас от СУ „Хр. Смирненски” – гр. Гулянци

II-ро място – Гордън Милушев, 4 клас от СУ „Хр. Смирненски” – гр. Гулянци

III-то място – Катя Цонова, от ОУ „Хр. Ботев“ с. Брест

Във фото-конкурса журито определи следните победители:

І- во място – Борис Бойко Димитров, на 8 години от ОУ „Петър Берон” гр. Плевен

В колаж Бойко разказва за своите плавания с каяк по Дунав заедно с мама и татко и за посланието в бутилка от баба и внуче от Врачанско, което открил при един от излетите.

II-ро място във фото-конкурса си поделиха Никола и Марина Кацарски, на 10 г. от ОУ „В. Левски“ гр. Плевен за уникалните кадри, в които са уловени техните крайбрежни приключения.

На III-то място журито класира Георги Тонов, на 8 години, от ОУ „П. Берон“ гр. Плевен и неговите начини за забавление в реката.

В категорията за литературна творба беше наградена Сияна Дечева, на 8 години от ОУ „П. Берон“ гр. Плевен за стихотворението си, комбинирано с рисунка.

Община Гулянци връчи и една екипна наградав конкурса посветен на Деня на Дунав. Групите от ЦДО – 4 и 6 клас на СУ „Хр. Смирненски“ гр. Гулянци бяха отличени за изработеното тематично табло от капачки. Голямата награда за децата и техните ръководители е разходка с лодка по Дунав, осигурена от фондация“Блулинк“.

Подаръци от Общината и МКБППМН получиха всички участници в конкурса и честването на Деня на Дунав. Освен тях, за достойните си постъпки бяха наградени Рая Милушева и Деяна Димитрова от СУ „Хр. Смирненски“ гр. Гулянци. Ученичките получиха съответно званието „Кавалер на бронзовото сърце“  и „Кавалер на златно сърце“ от секретаря на МКБППМН. Отличието се връчва ежегодно на деца, извършили благородна проява, като номинациите се подават към комисията. Постъпките се разглеждат индивидуално по няколко важни критерия и едва тогава се излъчват наградените.

Награждаването сложи край на вълнуващия ден посветен на Дунав и начало на ваканционните приключения за децата. Община Гулянци пожелава на всички безгрижни летни дни!

Снимки и информация: Община Гулянци, Пресцентър

#тагове:

НАЙ-НОВИ: