Инж. Василев, директор на Топлофикация – Плевен: Въпреки очаквания скок на топлинната енергия, парното си остава най-евтиния начин за отопление

30.06.2021 9:23

Инж. Василев, как ще коментирате така дискутирания скок на цената на парното от 1 юли?

Цената на топлинната енергия не се решава от нас, а от КЕВР като независим регулатор. Този начин за определяне на стойността е въведен в България, за да може винаги да се търси баланс между интересите на енергийните дружества и потребителите. Очакваният скок е свързан с два обективни икономически фактора – рязкото повишаване на цената на природния газ на световните пазари и още по-рязкото увеличение на стойността на въглеродните емисии. Горивото и въглеродните емисии са преки разходи за всяка една топлофикация. Ние няма как да запазваме непроменена цената на топлоенергията, ако растат разходите за гориво и въглеродни емисии. Убеден съм, че КЕВР ще намери разумно решение в тази неприятна икономическа ситуация.

Председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България инж. Кремен Георгиев наскоро в интервю по БНТ каза, че централното отопление има огромна социална роля. Каква е тя, след като цените така или иначе се повишават?

Гледах въпросното интервю и споделям мнението на инж. Георгиев. Топлофикационните дружества имат голямо социално значение, защото продължават да доставят на достъпни цени топлоенергия на милиони българи. Без централно топлоснабдяване хората ще бъдат принудени да избират между отопление с електрическа енергия или твърди горива. Централното топлоснабдяване е най-удобният и екологичен начин за отопляване. Не случайно напоследък във всички новостроящи се сгради има изключителен интерес за включване към централното топлоснабдяване. 

Защо тогава в медиите се вдига толкова шум, след като повишението ще е плод на чисто обективна икономическа логика?

Считам, че много хора политизират проблема, за да извлекат някакви дивиденти от него. За мен това е популистко и недалновидно поведение. Българската енергетика не се нуждае от политизиране, а от политики и цялостна стратегия за нейното развитие. Само така ще можем да изпълним целите, заложени в Европейския Зелен пакт, без да погубим собствената си енергетика. Както виждатечистата околна среда и борбата с климатичните промени си имат своята цена. Тя не е малка. Как да произвеждаш ток, ако за целта трябва да дадеш за въглеродни емисии над 50 евро на тон? За това казвам, че е нужна стратегия. План, който да позволи на българската енергетика да се трансформира, без за това да се плаща непосилна социална цена.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: