От 1 до 5 юли Плевен ще бъде музикален център на ударните инструменти в България

28.06.2021 11:21

Шестият международен фестивал за маримба и ударни инструменти ще се проведе в Плевен от 1 до 5 юли. Това съобщиха днес в пресклуба на БТА организаторите на традиционния вече за града ни музикален форум Августина и Симеон Серафимови, и Стефка Григорова, директор на Дирекция „Култура“ при Община Плевен. Фестивалът е под патронажа на кмета Георг Спартански и е част от Културния календар на Плевен, с участието и подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Откриването на фестивала ще е на 1 юли като концертът е посветен на 60-ата годишнина на НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Участие ще вземат Ансамбъл за ударни инструменти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, в който се изявяват трима възпитаници на плевенската перкусионна школа – Златина Иванова, Цветослав Цветанов и Чарли Милов, Ансамбъл „Акцент“ при НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен и трио SR9 от Франция.

Втората фестивална вечер на 2 юли ще е с концерт на млади солисти от Женева. На 4 юли музикалният форум продължава с дуо „Самодиви“ – оперната прима Ина Кънчева и Василена Серафимова, перскусионист и артистичен директор на фестивала, гост – Жан-Батист Льоклер от Франция.
В заключителния ден – 5 юли, ще се представят участници в майсторските класове.
Всички концерти ще бъдат със свободен вход като концертът за откриването и финалният ще са в парка на Регионален исторически музей – Плевен, а другите в зала „Музикалната слава  на Плевен“.

Международният фестивал за маримба и ударни инструменти е единствен по рода си в България, а и на Балканите. Той дава възможност за взаимодействие, съвместна работа на представители от различни изпълнителски школи – европейски и от САЩ, популяризира класическата музика пред широка публика, стимулира развитието на талантливи млади инструменталисти от училищата по изкуствата в България и десетки ученици и студенти от различни страни.

Всеки ден от 1 до 5 юли ще се провеждат майсторски класове по утвърден график от лекторите: Трио SR9, Жан-Батист Льоклер, Василена Серафимова, Мариана Беднарска и Тил Лингерберг. 

За първи път в рамките на фестивала ще има онлайн лекции с трима водещи перкусионисти и маримбисти на световната сцена – Майкъл Бърит и Кейси Канджелози от САЩ и Теодор Милков от Гърция.

Ето и пълната програма на фестивала:

#тагове:

НАЙ-НОВИ: