Проф. д-р Григор Горчев, водач на листата на ГЕРБ – СДС – Плевен: Отрицанието няма да ни помогне, нужно е да признаваме постигнатото и да вървим напред

25.06.2021 15:34

Плевен има всички условия да бъде новият модерен и богат център на Севера

 

Проф. д-р Григор Горчев д.м.н, член кореспондент на БАН, е водач на листата на ГЕРБ-СДС за 15-ти МИР Плевен, в предстоящите извънредни парламентарни избори. Проф. Горчев е утвърдено име сред медицинската общност у нас и в чужбина. Специалист онкохирург, той въвежда роботизираната хирургия като един от съвременните методи за лечение в медицината. Носител на много престижни награди за постигнати успехи в лечението на онкозаболяванията и развитието на висшето медицинско образование в страната. Автор на множество научни публикации в областта на онкологичната хирургия.

  • Проф. Горчев, няколо пъти публично заявихте, че северът може да догони по своето развитие южните области на България. Може ли да изброите първите 3 важни стъпки, които ще донесат не резултати в далечното бъдеще, а ще решат конкретни проблеми на хората в Плевен и областта, сега?
  • Както винаги, ние сме на обратно на развитите държави в ЕС и не само. Примерно в САЩ, винаги Севера е по-добре от Юга, в Италия и Франция, южните части са развити, заради туризма, а в северните области заради индустрията. Докато в България е точно обратното, което е един проблем. И тук наистина Плевен, който е един град с традиции, който беше с една много голяма и богата индустриална зона, в момента няма такава. По-точно имаме единични предприятия, което не е достатъчно. Основното е, както казват римляните „лави-лави“, или пътят е живот. За това говорим първо за магистрали, за свързаност, за по-добра комуникация с останалите части на страната и столицата. Така ще можем да задържим по-младите хора и да привлечем нови. Младите хора са много мобилни и на тях им е необходим бърз достъп до различни културни и икономически центрове. В момента те са тези, които идват в Плевен защото, искат да учат и учат във висшето медицинско училище. Има и над 1000 чужденци. Това не е достатъчно.  За мен водещото е инфраструктурата, която гарантира комуникация. След това, на второ място са производствата с високо добавена стойност и с модерни технологии. Говорим за водещи в своята област индустрии, които ще привлекат чуждестранни инвестиции, а това означава работни места и високи доходи.
  • Защо избрахте отново да сте водач на листата на ГЕРБ-Плевен? Като водач какво най-често Ви казват хората?
  • Не е избор, вътрешно мое убеждение е. Държа на думата си и трябва да продължа това, което започнах в предната кампания. Имаме ясна програма, ясна визия, знаем какво може да се постигне сега, какво предстои да се работи, за какво още като общество, не сме готови. Ние сме позитивно настроени и позитивно мислещи хора, и работим позитивно – с основен фокус върху нашия район. 
  • Плевен е университетски град на медицината, но в същото време има населени места, в които е труден достъпът до лекари и лекарства. Как може, според Вас, всеки човек да получи достъп до медицинска помощ? Какво трябва да се промени в системата на здравеопазването?
  • Това е един многообхватен въпрос. Винаги съм обмислял въвеждането на така наречената децентрализация в здравеопазването. Много е важно управлението, хората, които работят в една болница. Например един университетски център с много болници в него, може да не е пример, но една болница, като тази в Кнежа, където беше първата ми работа, е пример за добро управление. Според мен е необходимо да има концентрация на висококвалифицирани кадри, качество на медицинската услуга и бърз достъп на пациентите до тези услуги. 
  • Споделихте публично, че сте отказали да заминете за САЩ и сте избрали Плевен. С какво ще убедите хората в Плевен, че отново ще ги изберете тях, ако бъдете избран за народен представител сега на 11 юни?
  • Този въпрос е много интересен. Това е част от моя живот. Имах много такива предложения да работя навън и в Европа и в САЩ. И преди 10 години беше много атрактивно да заминеш, атрактивно място, заплата, атрактивна хирургия, но аз реших, че ще бъда по-полезен в България и да лекувам тук. Патриотизъм, така го усещам, все пак тази държава ми даде образованието и човек трябва да бъде патриот, длъжен съм на пациентите в България. Редно е моят опит да го споделя тук. Да бъдеш народен представител е отговорно, защото работиш за определени политики в защита на хората. За мен пациентите, хората са на първо място. Винаги ще избирам тях.
  • Ако трябва днес да гласувате за инвестиции в нова индустриална зона за Плевен и нов хъб за здравеопазването в града, кое ще изберете?
  • Няма да избирам. И двете трябват и за двете ще работя. За мен на първо място са инвестициите в индустриалната зона, защото знаете Плевен е града на здравето. В Плевен има мощни лечебни заведения и мощни университетски болници и друг тип болници, така че, тук може да се надгражда медицината. Докато индустриалната зона трябва да се започне от началото и аз бих препоръчал повече да се работи за индустриалната зона. А за медицината, бих казал, че тя е безалтернативна.
  • Казвате, че решения за развитието на Плевен, а и не само, има партия ГЕРБ? Защо?
  • Защото е факт. Виждате колко време от 90-та година до сега, аз не съм от Плевен, но съм тук от 20 годишен, реално съзнателния ми живот е минал в Плевен. Много хора са ме питали защо съм останал. Тук ми хареса, хареса ми градът, хората. Плевенчани имат нужда от нова визия за града ни, от нов рестарт на системата, защото гледайки, как са нещата по отношение на ръководството и основно на инвестициите в града, има нужда от повече ред. Плевенчани го заслужават и е нужно да стане, колкото се може по-скоро. Искам да кажа нещо, което е много съществено, аз не очаквах, този добър резултат от предишните избори. Аз съм реалист и виждах, че хората са обезверени от това, което беше преди. Но това, което направихме на предишните избори, показа, че хората са мислещи, мисионерски гледащи на нещата, наши поддръжници основно ни повярваха и не смятаме да ги разочароваме сега. Мислим реално, позитивно и надграждаме. Не трябва да се отрича направеното. За да вървим напред не трябва да има постоянно отрицание. Трябва да има надграждане с добри практики. Развитите демокрации и общества постоянно надграждат, а ние все още само отричаме. Аз нямам партиен поглед, но виждам направеното и не мога да го отрека. Постиженията трябва да се казват, за да имаме път напред, да имаме вяра, че можем да променяме и да живеем по-добре. И тук, ще кажа на нашите опоненти да признават направеното. Който не управлява, той не греши, но важното е перспективността. Човечеството се движи с позитивизъм. Позитивното движи света, негативността не движи света. Едно дете е винаги позитивно, средата е тази, която го прави негативно. Т.е. ние трябва да направим такава среда, за да формираме позитивни хора. Когато хората са позитивни, тогава ще има прогрес в обществото. Критиката е важна, трябва да я има. Важно е да се чуват хората. Но отрицанието, реваншизмът – не е това, което ще ни направи успешни. Трябва да има реален поглед, трезва преценка към това, което може да бъде направено. Ето защо, съм категоричен, че Плевен го чака добро бъдеще, ако реализираме нашата програма.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: