Инж. Атанас Върбанов: Гласувайте за личности, които живеят сред нас, а не за скакалците!

25.06.2021 9:42

Вие сте един от учредителите на партия ГЕРБ от Плевен и през всички тези години стоите твърдо зад своя избор. Как бихте представил себе си пред нашите съграждани?
– Роден съм и живея в Плевен, осигурявам работни места в Плевен, плащам си данъците в Плевен и правя всичко, което е по възможностите ми, да се развива нашият град. За да останат моите две деца в Плевен и достойно да живеят живота си. Председател съм на училищното настоятелство но ОУ „Петър Берон“ – Плевен. Вероятно не знаете, че при учредяването на ПП ГЕРБ от Плевен бяхме съвсем малко души (около 15 души). Имаше голям страх у хората да участват в учредяването на нова партия. Спомням си, че тогава списъкът с имената на учредителите беше разпространен сред всички служби и партийни централи. Но може би мнозина вече не си спомнят какво беше тогава, защото сега е съвсем различно. Имаме демократична среда, създадена именно от партия ГЕРБ.
– Защо измина толкова време от участието Ви в учредяването на ГЕРБ до влизането Ви за първи път в кандидатски листи – на местните избори през 2019 година?
– Учредих ГЕРБ заради полъха на новите идеи. Много хора впоследствие се присламчиха заради някакви облаги и после отпаднаха закономерно. През цялото това време съм бил съвсем близо до партията, помагал съм с идеи, съвети и прочие. Това нямаше как да остане незабелязано и бях поканен в листата за местните избори през 2019 г.


– Тогава направихте силен дебют с внушителен преференциален резултат. С какво спечелихте хората?
– Откровеността винаги е печеливша, а когато си честен с хората, стойността ти се вдига. Показах наболелите проблеми на Плевен и начините за решаването им. Това се получи, защото ежедневно съм тук и се сблъсквам с тях. Хората ме разпознават като един от тях, какъвто съм всъщност. Хората ме виждат всеки ден. А тези, които лично ме познават – знаят, че не си губя времето в празни приказки.
– Срещу управлението на ГЕРБ имаше критики, че загърбва малкия и средния бизнес за сметка на големите капитали?
– Подпомагането на едрия бизнес трябва да е една от основните грижи на всяко едно национално управление. Едрият бизнес храни средния и малкия. Повечето от малките фирми обслужват големите. Но не съм съгласен с твърденията, че в България се наливат пари само в големия капитал, че няма среден и дребен бизнес. Разходете си из индустриалната зона на Плевен и се убедете сами. Няма празно място навсякъде нещо се прави. Еврофондовете са достъпни еднакво за всички. Трябва обаче предприемчивост. Не казвам, че няма трудности, но има и успехи.
– Доста сериозни са атаките срещу партията и на тема корупция?
– Съмнения за корупция винаги е имало, има и ще продължава да има към всички, които са във властта. За разлика от другите партии, в ГЕРБ дори и при съмнение за корупция, хората се отстраняват. Една от принципните позиции на ГЕРБ е постоянно повишаване на нашата (на ПП ГЕРБ) „имунна система“- именно нашата решителност. Не се поколебахме да се разделим с всеки, към когото е имало съмнения за злоупотреби – стандарт, който остава непостижим за другите политически сили. А цялата помия, която се излива по медиите, според мен, е плод на озлобление и озверение. На някои хора не им харесва да са извън властта толкова дълго. Не е времето сега да доказваме, че нямаме сестра.
– Каква ще е основната Ви цел, ако бъдете избран в парламента?
– Основната ми каузата е промишлено развитие на Плевен. Градът беше индустриалния колос на Северна България със своите заводи, технологични институти и предприятия в химическата, леката промишлености и в машиностроенето. Твърдо съм убеден, че бъдещето на Плевен не е свързано само с високотехнологичната медицина, която е факт, а и с възвръщането на иновативната индустриализация. Плевен се нуждае от стратегически инвеститори, Плевен има и потенциал. А това не може да стане без инфраструктурна свързаност. Съвсем скоро автомагистрала Хемус би трябвало да достигне до Плевен, което ще привлече инвеститори. Има идея летището в Долна Митрополия да приема карго-полети от цял свят, което несъмнено ще улесни бизнеса в цялата Плевенска област. Има и други идеи. Силно ще лобирам за премахването на ДДС на книгите, учебниците лекарствата и стоките от първа необходимост.
– Ще има ли достатъчно кадри, които да захранят новосъздаващи се заводи?
– Кадри има, кадри се привличат с адекватно заплащане, кадри се създават. Стига фирмата да е с конкретна визия за своето бъдеще. В момента доста хора се завръщат тук и заради корона вируса. Някои остават, намират си работа. Много се дразня, когато се каже, че младите са избягали от България. Да, младите бягаха от България, за да оцелеят техните семейства, при едно друго управление, когато България бе срината до кота нула и една заплата беше 3-4 щатски долара. Тези, които бяха тогава във властта и причиниха това на всички нас, сега отново изпълзяват и искат пак да управляват, водачи на листи са. Трябва ли да допускаме отново това? Не трябва ли да се поучаваме от историята? В момента Европа е свободно място за придвижване на трудовия капитал. Хората се възползват от възможността свободно да продават труда си навсякъде в Европейския съюз. В България има не малко работещи чужденци. Просто животът се промени.
– Искате рестарт на АЕЦ „БЕЛЕНЕ“. Не е ли популистко това?
– На Плевенска област преди всичко е нужен голям, стратегически ОБЕКТ. Такъв е АЕЦ – БЕЛЕНЕ. Категорично заявявам, че тази тема не е затворена. Аз съм за рестартиране на проекта. Причините са три. Първо, самият строеж ще раздвижи много сериозно цялата икономика на областта. Второ, след 10 години, когато е реалният срок за изграждането на централата, на България ще й е нужен поне двойно повече ток, отколкото се произвежда сега. Трето, в Белене няма да се започва да се строи от нулата, там вече са направени огромни инвестиции и е кощунство, ако не се използва вече създадената инфраструктура.
– От къде ще дойде това двойно увеличение на потреблението на електроенергия?
– Аз не съм енергиен експерт, но елементарната аритметика ни казва: Първо брутният вътрешен продукт на България през последните 12 години е нараснал почти двойно. Очаква се през следващите 10 години да расте поне със същите темпове, а това без електроенергия няма как да се случи. Освен това електромобилите започнаха да навлизат масово в Европа. Производителите на автомобили съобщават крайния срок, в който ще спрат производството на автомобили с ДВГ. В момента в България има между 3,5 и 4 милиона автомобила. От тях само 1/3 да станат електрически, т.е. около един милион, след 10 години. Сами можем да си представим колко ток ще трябва за зареждане при среден капацитет на батерията 40-50 KWh. Да не говорим, че може и по-голям да е този процент. Европа буквално се задъхва от мръсен въздух, особено в големите градове. Например предстои забрана на таксита с ДВГ след 2028 година, градският транспорт ще преминава на електричество. И ще трябва още ток, ток, ток… От къде ще дойде? От постоянно повишаващият се ценово природен газ, от централите на въглища… или от фотоволтаиците, които за съжаление в облачно време и нощем не произвеждат ток или пък от внос? А имайте предвид, че масово ел.-автомобилите ще се зареждат предимно вечер, когато хората се прибират, а утре ги очаква отново път. От друга страна, инвеститорите искат гарантирана стабилна енергийна среда. А повярвайте ми – всеки инвеститор си прави проучване. Даже не съм сигурен, че само два нови реактора в Белене ще са достатъчни.
– Една от Вашите каузи е продължаване на санирането. Смятате ли, че ако ГЕРБ не са на власт, то другото управление ще го спре?
– До колкото знам, вече има заявени намерения от другите партии санирането да продължи, но… при 20 процента самоучастие. Това означава, че ако 1 живущ в блока не може да си позволи това самоучастие (а със сигурност има такива), то това саниране би било невъзможно за всички останали. Нашата концепция е санирането ДА Е БЕЗПЛАТНО ЗА ВСИЧКИ. През миналото наше управление се санираха много блокове. В нашата програма за бъдещо управление е заложено това да продължи с още по-голям капацитет и вече с възможност за саниране на еднофамилни жилища. Аз живея в панелен комплекс и виждам какво огромно значение има санирането за хората, живеещи в панелни блокове. То спестява пари на домакинствата и облагородява градската среда в жилищните квартали. Един град не се състои само от централна част. Време е да се помисли за сериозни инвестиции в „спалните“ на хората – именно жилищните комплекси. Специално в „Сторгозия“ и „Дружба“ в Плевен има какво много да се прави.
– Вашето мнение за секциите в чужбина?
– Смятам, че човек трябва да гласува там, където си внася данъците. Той е пряко заинтересован от това как се харчат неговите пари. И гласът му един вид е дадено доверие. Искам АЗ да определям за какво да се харчат МОИТЕ данъци, а не някой друг. Да, знам какво ще кажете – за най-големия инвеститор – хората в чужбина, които пращат пари тук. Може би е така. Това е техен личен избор. Аз питам едно семейство, което изпраща ежемесечно пари на своето дете, което е студент в Англия например, дава ли му правото да гласува там? Това е мое лично мнение. По закон не е точно така. Всеки, който има българска гражданство има право на глас. За това е Демокрацията. Но Демокрацията е и полемика, дебати и достигане на нови истини и ценности.


– Хората искат млади политици, искат промяна в политическите лица, поне такива са обществените заявки преди изборите.
– ГЕРБ на тези избори излиза с обновена листа. Има нови лица, всичките до един стойностни. Ето, в нашия избирателен район ГЕРБ е една от малкото партии, в чиято листа всички живеят в родните си места. Нямаме кандидати, които се сещат за Плевен само от избори на избори. Знаете кой е водачът на листата – проф. Горчев е човек, чиито лични и професионални качества и постижения нямат нужда от представяне, нито от предизборни лозунги. Професор Горчев също като мен живее постоянно със семейството си в Плевен, инвестира в Плевен и си харчи парите в Плевен и съм сигурен, че и той иска и децата му да останат да живеят в Плевен. За мен е чест да съм част от такава листа. Що се отнася до младите, те могат да се развиват в младежките организации, и да трупат опит. Редно е човек да влезе в политиката, когато е изградил здрава основа, на която да стъпи и да надгражда за обществото. Всеки е това, което е, благодарение на обществото. Човек взима от обществото до някое време, след това е редно да връща. Не трябва вече да се гледа на политиката като на източник на доходи. За Парламента се изисква солиден опит, в това число професионален и житейски.
– Вие с какво ще бъдете полезен в работата на Народното събрание?
– От позицията на човек, който над две десетилетия се занимава с управление на фирма, имам виждане каква е добрата законодателна рамка и какво не бива да се допуска в редица области. Хора като мен са гръбнакът на икономиката. Много често точно този практически опит липсва при работата в комисиите в парламента. Ще обърна внимание, че аз съм единственият инженер в нашата листа. Широката представителност на различните професии в парламента означава по-висока експертиза и оттам – по-качествена работа.
– Как бихте работили с депутати от други партии, също от Плевенския регион?
– В някои европейски държави депутатите седят на банките не по партийни групи, а по региони. Готов съм да направя такова предложение. Ще се опитам да обособим неформална общност на плевенските депутати, да обсъждаме стратегии и да работим за областта, от която сме избрани. Но това зависи до голяма степен от избирателите – дали ще дадат своето доверие на хора, които досега са успявали да се справят с предизвикателствата, а не са издигнати само защото са партийци.
– Ако ГЕРБ е в опозиция в новия парламент, как ще работите?
– Както и ако сме на власт. Един народен представител трябва постоянно да „ръчка“, където трябва, за да постига целите си, които са в интерес на хората от региона, от където е избран. Когато човек е знаещ и можещ, това се случва.
– Какво бихте казал на избирателите в Плевенско преди изборите?
– Да се огледат, да се информират и да преценят какви точно процеси текат в момента в държавата. Да си помислят кое е в техен интерес и кое НЕ е. И много внимателно да преценят за кого ще дадат гласа си. Защото тези избори ще бъдат ювелирни. Хората в момента са страшно объркани и разединени. Медиите ни заливат с какво ли не. Голям процент от избирателите ще решат кого да подкрепят, едва когато застанат пред машината за гласуване. Призовавам хората да излязат да гласуват за личности, които са се изградили в Плевен и са местни и най-добре познават местните проблеми, а не за хора, които прескачат тук само, когато имат личен интерес, като скакалци, защото знаем какво оставят скакалците след себе си – всичко е опустошено и оглозгано.

Гласувайте с бюлетина №5 и преференция № 110 – Атанас Кръстев Върбанов, на предстоящите избори на 11 юли !

Въпросите зададе Благовеста Ангелова

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: